in

Republika Srpska ne prihvata Šmitove izmene izbornog zakona

Republika Srpska ne prihvata Šmitove izmene izbornog zakona

NOVI SAD –

Nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice, Kristijan Šmit, objavio tehničke izmene izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, narodna skupština Republike Srpske usvojila je nacrt izbornog zakona tog entiteta. Republika Srpska ne može da prihvati da živi u uslovima nametnutih propisa, poručuje njen predsednik Milorad Dodik.

Izmene izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje je objavio Kristijan Šmit, podrazumevaju, između ostalog, da Centralna izborna komisija imenuje predsednike biračkih odbora. Republika Srpska odgovorila je pokretanjem procesa usvajanja entiteskog izbornog zakona. Politički analitičar Srđan Graovac smatra da postoje određene Šmitove odredbe koje su za Republiku Srpsku neprihvatljive.

vlcsnap, 2024, 04, 02, 18h19m36s492
“To je na prvom mestu pokušaj da se nametne Centralna izborna komisija. To bi značilo da ona nameće biračke odbore u svim mestima u Republici Srpskoj, što tamošnje partije teško da mogu prihvatiti” kaže Graovac.

“Dejtonski sporazum garantuje imovinu, koja nije na zajedničkim institucijama, već je podeljena na Federaciju Bosne i Hercegovine i entitet Republiku Srpsku. Tako da nigde nema utemeljenja da ta imovina treba da bude zajednička. Na ovaj način Republika Srpska brani i sam Dejtonski sporazum od pokušaja da se tumači duh, a ne slovo tog sporazuma.”

Šmit je najavio sastanak sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, navodeći da se raduje razgovorima sa svim relevantnim akterima u okviru njegovih dejtonskih ovlašćenja i mandata, sa ciljem nastavka uloge međunarodne zajednice u očuvanju mira, integriteta i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /