in

Rod uljane repice zavisiće od količine padavina narednih dana

Nekoliko nedelja ranije nego što su ljubitelji vojvođanskog pejzaža navikli, žute se polja severne Bačke. Lokaliteta na kom se zbog klimatskih uslova, profitabilnosti, ali i činjenice da je to prva letina koja donosi novac – gaji uljana repica. Po uljanoj repici prepoznatljiva je Subotica, u kojoj je lane zasejano oko 6.500 hektara pod ovom kulturom, što je, prema zastupljenosti, stavlja rame uz rame sa suncokretom.

Među uzgajivačima je i Ivan Vukmanov Šimokov, poljoprivrednik sa Bikova koji pod repicom ima oko pet i po hektara. Njeno stanje je trenutno zadovoljavajuće, Ivan je slušao savete stručnjaka po pitanju osnovnog đubrenja i kasnije prihrane, koju je odradio na osnovu en-min analiza. Dalji razvoj zavisiće od količine padavina, a od njih će zavisiti i konačan prinos.

“Otprilike četiri tone po hektaru da rodi… a cena bi trebalo da bude formirana u odnosu na ‘veštak’ i hemiju. Trebalo bi da bude bar 60 dinara, pa i viša, da bi nešto ostalo i nama”, iznosi prve procene Ivan za nedeljni Agromozaik RTV-a.

Damir Varga iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Subotici kaže da je ove zime vegetacija mirovala svega dve nedelje, što je jedan od osnovnih razloga ranijeg cvetanja repice. Što ne mora da znači ništa loše, pod uslovom da u periodu koji sledi bude padavina.

“Biljka ne poznaje kalendar, možemo očekivati raniju žetvu, a što se tiče prinosa, sve zavisi od vremenskih prilika kakve će biti u drugoj polovini aprila i tokom maja. Naime, ako bude dovoljno padavina, doći će do nalivanja zametnutih ljuski kod uljane repice. Očekujem da će i pšenica već pred 1. maj klasati. Ako temperature budu pogodne i ne budu prelazile 28 stepeni, a s obzirom da je zaštita ozimih useva urađena svuda i za sada je zdravstveno stanje zadovoljavajuće – rod bi mogao da bude sasvim dobar. Opet kažem, sve zavisi od vremenskih prilika, koje mi, nažalost, ne možemo predvideti. Svi se već pitaju šta da očekuju u julu, kada je u aprilu temperatura takva kakva bi trebalo da bude krajem maja”, smatra Varga.

Rano otopljenje nije donelo veću pojavu štetočina, što je dobro, jer se poljoprivrednicima strogo savetuje da ne tretiraju repicu tokom cvetanja.

vojvodina,, njiva,, uljana, repica,, cvetanje,, žuto

“Za sada nema štetočina. Na ovom usevu nismo primetili prisustvo surlaša repičine ljuske, koji polaže jaja u formirane ljuske uljane repice i onda se larve koje se izlegu hrane semenom i smanjuju prinos. Ova štetočina obično se javlja u vreme kada se suzbije repičin sjajnik, pa je moguće da je ove godine sa suzbijanjem repičinog sjajnika i jedan deo štetočine suzbijen. Evo, vidimo da ove godine nema ni rutave bube. Inače, mi smo pre nekih pet do šest godina imali problem, rutava buba je pri ovako toplom vremenu znala da ‘opase’ otprilike dva metra ruba parcele, da nema uopšte zametnutih plodova. Verovatno su klimatske prilike uticale na to da se redukuje njena pojava, kako prošle, tako i ove godine”, dodaje Varga.

Klimatske prilike uticale su i na to da ječmovi u ovom periodu izbace prve klasove, što je ranije bio slučaj pred prvi maj.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /