in

Rojters: Ruski istražitelji u Tadžikistanu ispituju porodice osumnjičenih

Rojters: Ruski istražitelji u Tadžikistanu ispituju porodice osumnjičenih

Izvori koji nisu bili ovlašćeni da javno govore, rekli su da su tadžikistanski bezbednosni zvaničnici doveli porodice osumnjičenih u Dušanbe iz različitih delova te centralnoazijske zemlje.

Četvorici osumnjičenih za napad u Moskvi – Dalerdžonu Mirzojevu, Saidakramiju Račabalizodi, Šamsidinu Fariduniju i Muhamedsobiru Faizovu ruski sud je odredio pritvor do 22. maja.

Ruski mediji preneli su ranije da su sva četvorica državljani Tadžikistana.

Istraga traži pritvor za još jednog osumnjičenog za napad u Krokusu

Basmanski sud Moskve primio je zahtev istrage za određivanje pritvora još jednom, osmom optuženom u slučaju terorističkog napada u koncertnoj dvorani Krokus siti u blizini Moskve, rečeno je Interfaksu u pres službi suda.

“Sud je primio zahtev od istražnog organa za određivanje preventivne mere pritvora u odnosu na Kasimova Ališera Hatamoviva”, saopštila je pres služba.

Basmanski sud je od nedelje odredio pritvor za sedam optuženih u slučaju terorističkog napada na Krokus, među kojima za četvoricu za koje istraga tvrdi da su direktni izvršioci napada i za tri osobe koje su izvršiocima, prema navodima istražitelja, pomagale u pripremi zločina – obezbedile im stan, auto i novac.

Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin izjavio je juče da su osumnjičeni priznali krivicu i dali istrazi svedočanstva o okolnostima zločina, ali i o njegovim naručiocima.

Direktor ruskog FSB-a Aleksandar Bortnikov obavestio je 23. marta ruskog predsednika Vladimira Putina da je u vezi sa napadom privedeno 11 osoba, uključujuci sve četvoricu osumnjičenih da su direktno umešani u teroristički napad.

U terorističkom napadu 22. marta u koncertnoj dvorani Krokus siti hol poginulo je 139 ljudi, a oko 150 je povređeno.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /