in

Рума: Реновирају се најзначајније културне установе

РУМА –

Улагање у објекте културе, али и сам изглед града биле су једне од тема на недавно одржаној седници Скупштине Општине Рума. Захваљујући првом овогодишњем ребалансу буџета општине, створили су се услови да се у Руми реновирају најзачајније културне установе међу којима је Културни центар „Брана Црнчевић“ који се налази на самом Градском тргу.

Културни центар „Брана Црнчевић“ у Руми основан је пре 37 година, а назив носи по српском књижевнику и новинару који је према мишљењу многих историчара рођен управо у Руми.

Захваљујући богатом репертоару овог Културног центра Румљанима је већ скоро 4 деценије на располагању богат позоришни, филмски, музички и ликовни програм. Његово реновирање радује суграђане .

Културни центар заузима површину од 3.600м квадратних метара, састоји се од Велике , Мале дворане и Конференцијске сале које заједно саџе преко 1000 места. Како је истакла председница Општине Рума, Александра Ћирић, овај културни симбол Руме и Градског трга који је познат и по свом упечатљивом спољашњем изгледу од стаклених прозора, не само да ће бити реконструисан изнутра већ и споља.

Поред гостовања професионалне уметничке продукције у Културном центру успешно раде и наступају и аматерска културно уметничка друштва. Изузетно су значајни покрајински и републички аматерски музички фестивали које Културни центар организује у сарадњи са Скупштином општине Рума и Савезом аматера Војводине, а филмски репертоар богат је током целе године.