in

Русија: Кијев за Ускрс планира провокације; 90 странаца држе као живи штит

„Провокативне акције се припремају у тренутку кампање кијевског режима у украјинским медијима, којом се Русија оптужује да је наводно организовала гранатирање верских објеката „, изјавио је Мизинцев.

Према његовим речима, ове провокације такође „имају за циљ да дискредитују Украјинску православну цркву Московске патријаршије“.

 

Он тврди да су „епископи Украјинске православне цркве добили препоруке из кабинета председника Володимира Зеленског да не одржавају традиционална ускршња богослужења у ноћи 23. и 24. априла, већ да их замене са интернет преносом служби у црквама“.

Мизинцев је оценио да таква обавештења нису намерно послата Украјинској православној цркви Московске Патријаршије како би се у њеним црквама организовала масовна окупљања верника, преноси ТАСС.

Руски званичник је изнео тврдњу и да украјинске специјалне службе планирају провокацију са употребом хемијских супстанци у луци Јужње у Одеси, како би окривиле руске оружане снаге и оптужиле их да гађају цивиле.

„Највероватнији сценарио овог инсценирања би био имитација ракетног удара руских оружаних снага на војну поморску базу Украјине, што би резултирало експлозијом лучке хладњаче која се налази у кругу од 500 метара од војног циља“, рекао је Мизинцев.

Он је још изнео тврдњу,да је у циљу реализације овог сценарија у тај објекат 18. априла из Одесе допремљена цистерна са амонијаком, док су припадницима полиције и специјалних служби у тој области,како је навео, подељена средства за личну заштиту.

Москва је упозорила јуче и да Служба безбедности Украјине (СБУ) и специјалне службе Велике Британије планирају провокацију у Лисичанску, у региону Луганска, сличну оној у Бучи, пренео је ТАСС.

Украјински националисти држе 90 странаца као живи штит

Снаге украјинских националиста држе 90 страних држављана као живи штит, упозорио је генерал-пуковник Михаил Мизинцев, начелник руског Центра за управљање националном одбраном.

Мизинцев је још 21. априла предочио да украјински националисти држе као таоце укупно 6.134 страних држављана из 10 држава, подсећа се у извештају ТАСС.

„Украјински националисти и даље држе 90 страних држављана из пет држава као таоце и користе их као живи штит“, рекао је Мизинцев и додао да је 76 страних бродова из 18 држава и даље блокирано у седам украјинских лука и не могу да исплове због велике опасности од украјинских гранатирања и подводних мина.

„Заузврат, Руска Федерација предузима читав низ свеобухватних мера како би се осигурала цивилна пловидба у водама Црног, Азовског и Средоземног мора. Ипак, још увек постоји опасност од украјинских подводних мина дуж обала црноморских држава“, упозорио је Мизинцев.