in

Rusija: NATO intervencija na SRJ bila je čin grubog kršenja međunarodnog prava

Rusija: NATO intervencija na SRJ bila je čin grubog kršenja međunarodnog prava

“Kako je tadašnji ruski premijer Jevgenij Pimakov rekao napad NATO nije bio samo agresivan udarac nekoj zemlji već i udar na ceo svetski poredak koji je uspostavljen posle Drugog Svetskog rata”, navodi se u sopštenju objavljenom na Telegram kanalu ruskog MSP.

Za 11 nedelja bombardovanja koja su počela na današnji dan 1999. godine, NATO je na SR Jugoslaviju ispalio 3.000 krstarecih projektila, bačeno je 80.000 tona bombi, uključujuci kasetne granate i municiju sa osiromašenim uranijumom, podseća se u saopštenju ruskog MSP.

“Prema podacima srpskih vlasti, tokom varvarskih bombardovanja poginulo je oko 2,5 hiljada ljudi, uključujući 89 dece. Povređeno je 12.500 hiljada stanovnika i uništeno je 1.500 naselja. Procenjena materijalna šteta varira od 30 do 100 milijardi dolara”, navodi rusko MSP.

Ističe se da je vojna operacija SAD i NATO protiv zvaničnog Beograda preduzeta bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, pod izgovorom zasnovanom na neosnovanim optužbama da su vlasti SR Jugoslavije izvršile “etničko čišćenje” u srpskoj autonomnoj pokrajni Kosovo i Metohija, što je navodno izazvalo humanitarnu katastrofu u regionu.

“Pre 25 godina, NATO avioni su pokazali svetu šta zapravo znači tzv. humanitarna intervencija, termin koji je koristilo rukovodstvo Sjedinjenih Država i NATO za raketne napade i bombardovanje vojnih i civilnih ciljeva Savezne Republike Jugoslavije, čije je rukovodstvo, u cilju očuvanja jedinstva zemlje, bilo prinuđeno da vodi oružanu borbu protiv albanskih separatista na KiM”, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /