in

Rusija podnela žalbu SB UN protiv SAD i Ukrajine zbog bio-laboratorija

“U skladu sa članom šest Konvencije o biološkom oružju, Rusija upućuje Savetu bezbednosti zvaničnu žalbu koja uključuje sve moguće dokaze koji potvrđuju njenu opravdanost i ponovo traži da se 27. oktobra 2022. godine održi sednica SB UN kako bi se razmotrio priloženi nacrt rezolucije”, navodi se u pismu u koji je Sputnjik imao uvid.

Nacrt rezolucije koji podnosi Rusija ima za cilj formiranje komisije za istragu optužbi protiv SAD i Ukrajine koje se tiču njihovog poštovanja obaveza u okviru Konvencije o biološkom oružju u kontekstu aktivnosti bioloških laboratorija na teritoriji Ukrajine.

Nebenzja traži da se svi članovi SB odmah obaveste o toj inicijativi.

Moskva očekuje da će komisija moći da razjasni u kojoj meri Vašington i Kijev ispunjavaju svoje obaveze prema Konvenciji o biološkom oružju u vezi vojno-bioloških aktivnosti SAD na teritoriji Ukrajine.

Takođe, se zahteva da se SB podnese izveštaj sa preporukama do 30. novembra 2022. godine i da se zemlje potpisnice Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja zaliha bakteriološkog i toksičnog oružja informišu o rezultatima istrage na konferenciji koja će se održati od 28. novembra do 16. decembra u Ženevi.

Član šest Konvencije o biološkom oružju glasi da “svaka država potpisnica Konvencije, koja konstatuje da neka druga država potpisnica krši obaveze koji proističu iz odredbi Konvencije, može podneti žalbu SB UN”.

Na Savetu bezbednosti UN o “prljavoj bombi”

Rusija je predložila da se na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija govori o potencijalnoj “prljavoj bombi” Ukrajine, rekao je neimenovani zvaničnik Ujedinjenih nacija za TASS.

Prema njegovim rečima, diskusija na tu temu će se održati nakon što se završi sednica Saveta bezbednosti o Siriji, dodaje ruska novinska agencija.

Rasprava Rusije i Zapada o “prljavoj bombi, konvencionalnoj bombi s nuklearnim materijalom, počela je u nedelju kada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da je Moskva zabrinuta da bi Kijev mogao da je upotrebi tokom rata.

Zapad i Ukrajina su odbacili mogućnost da Kijev baci takvu bombu na ukrajinskom tlu.

Bajden upozorio Rusiju da ne koristi nuklearno oružje

Predsednik SAD Džozef Bajden upozorio je danas Moskvu da ne koristi nuklearno oružje, nakon što je Rusija saopštila Ujedinjenim nacijama da veruje da Ukrajina planira da upotrebi “prljavu bombu”.

“Rusija bi napravila neverovatno ozbiljnu grešku da upotrebi taktičko nuklearno oružje”, istakao je, između ostalog, Bajden, preneo je Rojters.

On je rekao da su SAD u stalnom kontaktu sa Moskvom u vezi sa američkom košarkašicom Britni Grajner, koja se nalazi u zatvoru u Rusiji, nakon što je odbijena njena žalba na devetogodišnju kaznu za šverc droge.

“U stalnom smo kontaktu sa ruskim vlastima kako bismo izvukli Britni i druge. Do sada nismo naišli na mnogo pozitivnih odgovora, ali se ne zaustavljamo”, kazao je Bajden.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /