in

Руска војска: Уништене четири америчке батерије у Украјини

„Високопрецизне ракете Ваздушно-космичких снага Русије током протеклог дана уништиле су четири артиљеријске батерије на ватреним положајима“, истакао је Конашенков, преноси ТАСС.

Он је додао да су неутралисана и три складишта муниције у рејонима Мирне долине, Бахмутскаја и Ташковка, 20 места за монтажу особља и опреме, као и противбатеријски радар америчке производње у рејону насеља Попаснаја.

Шојгу: Руска војска контролише Маријупољ

Руска војска контролише Мариупољ, изјавио је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Шојгу је рекао да се успоставља миран живот на територијама самопроглашених Луганске и Доњецке народне републике (ЛНР/ДНР) и Украјине које су под контролом руских снага.

Истакао је да руске снаге, заједно са јединицама самопроглашених ЛНР и ДНР, проширује контролу над тим територијама, преноси РИА Новости.

Шојгу је поновио да ће транспорти са НАТО оружјем и муницијом за украјинске снаге, који стигну у Украјину, бити уништени.

„Сједињене Државе и њихови савезници из НАТО-а настављају да испоручују оружје Украјини. Напомињем да сваки транспорт Северноатлантске алијансе који је стигао на територију земље са оружјем или материјалима за потребе украјинских оружаних снага сматрамо за легитимну мету“, рекао је Шојгу.

Русија: Украјина држи стране држављане и бродове као таоце

Украјинске снаге и даље држе као таоце 90 страних држављана из пет земаља, а 75 бродова из 17 земаља и даље је заробљено у украјинских седам лука, изјавио је данас начелник Националног центра за управљање одбраном Русије Михаил Мизинцев.

„Украјински националисти и даље као живи штит држе таоце, 90 страних држављана из пет земаља. У украјинских седам лука (Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса, Јужни и Маријупољ) је блокирано 75 бродова из 17 земаља“, саопштио је Мизинцев, преноси ТАСС.

Он је истакао да велики ризик да се нађу под дејством ватре, као и минска претња коју је Кијев створио у својим унутрашњим водама и територијалном мору, не остављају никакве шансе да бродови безбедно крену кући.

„Са своје стране, Русија предузима исцрпне мере како би осигурала безбедност цивилног бродарства у Црном, Азовском и Средоземном мору“, рекао је Мизинцев.

Он је подсетио да руска војска у Украјини редовно отвара југозападни хуманитарни коридор за безбедно кретање бродова дужине 80 наутичких миља и ширине три наутичке миље, наводи ТАСС.

Русија лансирала ракете Калибар са подморнице у Црном мору

Руска подморница у саставу Црноморске ратне флоте испалила је две крстареће ракете типа Калибар и погодила копнене циљеве у Украјини, саопштило је данас руско министарство одбране.

„Током извођења специјалне војне операције руска војска је извршила још један удар паметним крстарећим ракетама типа Калибар на украјинску војну инфраструктуру. Ракете лансиране са подморнице у саставу Црноморске ратне флоте уништиле су задате копнене циљеве у Украјини“, наводи се у саопштењу руског министарства одбране, преноси ТАСС.

Москва је крајем прошлог месеца први пут потврдила да је користила подморнице за нападе на циљеве у Украјини.