in

Ruski zvaničnik: Avganistansko krilo ISIS-a stvorile su snage SAD i Britanije

Ruski zvaničnik: Avganistansko krilo ISIS-a stvorile su snage SAD i Britanije

On je u intervjuu za RTVI rekao da se ISIS u Avganistanu pojavio kada su američke i druge snage NATO-a bile stacionirane tamo u velikom broju i da se borio ne protiv Amerikanaca, već protiv talibana koji su bili naoružana opozicija u ratu sa vladom, prenela je agencija RIA Novosti.

“Kada smo o tome govorili Amerikancima i njihovim drugim prijateljima, oni su omalovažavali ovu pretnju na sve moguće načine, tvrdeći da je glavna pretnja u Avganistanu Al Kaida”, rekao je Kabulov.

On je istakao da postoje i druge činjenice o povezanosti između SAD i militanata ISIS-a, o kojima su govorili sami talibani.

“ISIS je međunarodna teroristička organizacija neprijateljska prema Rusiji, koju su stvorili Anglosaksonci, duboko sam uveren. Ta tvrdnja se ne zasniva samo na fantaziji, već i na iskustvu posmatranja prakse anglosaksonskih obaveštajnih službi. Oni su finansijeri, oni su stvorili i usmerili ovu organizaciju pre svega protiv centralne Azije kao saveznika Rusije”, naveo je Kabulov.

U Rusiji se 22. marta dogodio najsmrtonosniji napad u poslednjih 20 godina kada su u terorističkom napadu na Krokus siti hol u Moskvi ubijene 144 osobe.

Islamska država, odnosno njen ogranak ISIS-K preuzeo je odgovornost za napad.

Rusija tvrdi da su za napad odgovorne SAD, Velika Britanija i Ukrajina, dok su SAD i Ukrajina odbacili te tvrdnje.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /