in

Руско министарство одбране потврдило напад на Змијско острво

Са друге стране, шеф кабинета украјинског председника Андреј Јермак објавио је на Телеграму видео снимак тројице војника који су подигли велику украјинску заставу на острву, са којег су се руске снаге повукле 30. јуна, преноси Ројтерс.

На редовној конференцији за новинаре, портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков рекао је да је део украјинског одреда на острву “уништен”.

Претходно је портпарол војне администрације Одесе Серхиј Братчук саопштио да су руске снаге јутрос ракетирале Змијско острво и оближњи град Одесу.

Он је на Телеграм каналу навео да су две ракете нанеле “значајну штету” пристаништу на острву, пренео је Гардијан.

Ово мало острво стратешки је важно због близине морским путевима до украјинске луке Одеса, наводи британска агенција.

Удар на Змијско острво због покушаја постављања заставе

Авион ваздушно-космичких снага Русије извео је ракетни удар на Змијско острво у Црном мору, због покушаја Кијева да тамо постави заставу, при чему је елиминисао неке од украјинских војника, саопштио је данас портпарол руског Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков.

“Услед војних неуспеха и масовног повлачења украјинских трупа у Донбасу, кијевски режим покушао је у ноћи 7. јула да симболично испоручи заставу на Змијско острво”, рекао је Конашенков, преноси агенција ТАСС.

Како је рекао, ујутру су се украјинске трупе са моторног чамца искрцале на острво и направиле фотографију са заставом.

“Авион руских Ваздушно-космичких снага одмах је извршио напад прецизним пројектилима на Змијско острво, елиминишући неке од украјинских снага. Преостали украјински војници побегли су у заједницу Приморскоје у Одеској области”, навео је Конашенков.