in

Ružić i Čen Bo: Obrazovanje jedan od temelja saradnje Srbije i Kine

Ružić i Čen Bo: Obrazovanje jedan od temelja saradnje Srbije i Kine

Sagovornici su ocenili da je napravljen veliki pomak kada je reč o izučavanju srpskog jezika u Kini i kineskog jezika u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ambasadorka Kine izrazila je nadu da bi kao rezultat dobre saradnje u oblasti obrazovanja mogla biti i priprema udžbenika za učenje kineskog jezika u Srbiji.

Ružić je kao dobar primer naveo i to što je trenutno povećan broj katedri srpskog jezika u Kini i da sada one postoje na tri fakulteta, dok je do nedavno bila samo jedna.

“Srećni smo što se intenzivira saradnja u okviru formata KINA – CIEZ koji se pokazao kao sjajan model za očuvanje postojećih i nadgradnju dobrih odnosa. Verujem da ćemo kroz ovaj model dal?e podsticati i podržavati prosvetnu saradnju, posebno da podstičemo univerzitete i fakultete obe strane da se pridruže Konzorcijumu za visoko obrazovanje Kina-CIEZ, kao i da razviju bilateralnu i multilateralnu saradnju”, kazao je ministar.

On je izrazio očekivanje da će biti unapređena i razmena talentovanih studenata, kao i nastavnika, ali i da će se razvijati obuke za njih čime će biti podstaknut proces razmene dobrih praksi.

Ružić je upoznao ambasadorku sa radom Naučno-obrazovno kulturnog centra “Vuk Karadžić” u Tršiću i rekao da tu postoji potencijal za saradnju sa kineskim partnerskim ustanovama kada je reč o obrazovanju učenika srednjih škola.

Ministar Ružić je istakao da dve zemlje veže pouzdano partnerstvo i iskreno prijateljstvo.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /