in

САД купују 60 милиона барела нафте за резерве први пут у 20 година

ВАШИНГТОН –

Администрација америчког председника Џоа Бајдена планира куповину 60 милиона барела сирове нафте у трећем кварталу први пут у последњих 20 година како би допунила стратешке резерве, након што је раније одобрила рекордно пуштање у продају нафте из резерви током шест месеци, јавља CNN.

Ова тв станица извештава, позивајући се на поуздани извор из Министарства енергетике, да ће „дугорочни план куповина“ нафте за националне резерве бити објављен касније вечерас.

Испорука првих 60 милиона барела, према CNN-у, била би плаћена приходима добијеним од продаје нафте из резерви за ванредне ситуације.

Планом се предвиђа да процес допуне америчких стратешких резерви нафте траје годинама.

Аналитичар за робна тржишта швајцарске UBS групе Ђовани Стауново изјавио је за „Блумберг“ овим поводом да ће се цена нафте на тржишту сада утврђивати на основу количина које САД планира да купи, имајући у виду заоштрену ситуацију с понудом и недостатак капацитета за складиштење.

Председник Бајден је 31. марта одобрио пуштање у промет 1,0 милион барела нафте дневно из стратешких резерви земље током шест месеци у настојању да обори високе цене „црног злата“.