in

SAD uvele sankcije portparolu Hamasa i vođi jedinica za upravljanje dronovima

Al-Kahlut, poznat i kao Abu Ubaida je portparol brigade Al-Kasam, vojnog krila Hamasa u Gazi, od 2007. godine, navelo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Abu Šanab je komandant jedinice Al-Šimali sa sedištem u Libanu, a pored njega sankcionisani su i Bara Hasan Farhat, pomocnik Abu Šanaba, komandant jedinica al-Šimali i Halil Muhamed Azam, obaveštajni zvaničnik.

Sankcije Hamasu uvela je danas i Evropska unija, navedeno je u saopštenju.

“Današnja zajednička akcija jača naš kontinuirani, kolektivni fokus na ometanje sposobnosti Hamasa da sprovodi dalje napade, uključujući sajber ratovanje i proizvodnju bespilotnih letelica”, rekao je Brajan Nelson, zamenik ministra finansija za terorizam i finansijske obaveštajne službe.

On je istakao da će Ministarstvo finansija zajedno sa svojim saveznicima i partnerima nastaviti da sankcioniše Hamasove mreže gde god da one deluju, uključujući i sajber domen.

Kao rezultat sankcija, sva imovina i korist od imovine određenih ljudi koji se nalaze u SAD ili su u posedu američkih državljana ili ih oni kontrolišu, su blokirani i moraju se prijaviti Kancelariji za kontrolu strane imovine pri Ministarstvu finansija.

Zemlje Evropske unije uvele su ranije danas sankcije vojnim i specijalnim jedinicama Hamasa, kao i oružanom krilu Palestinskog islamskog džihada zbog kršenja ljudskih prava i odgovornosti za seksualno i rodno nasilje i napada na Izrael od 7. oktobra.

Pripadnicima Kasam i Al-Kuds brigade, kao i jedinice Nukba, sada preti oduzimanje imovine i zabrana putovanja u zemlje Evropske unije.

Takođe, zabranjeno je finansirati ih, direktno ili indirektno.

Hamas i Islamski džihad su već proglašene terorističkim organizacijama u Evropskoj uniji.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /