in

Sajam “Banjaluka Ekspo 2024” okupio oko 300 izlagača iz regiona i sveta

Sajam “Banjaluka Ekspo 2024” okupio oko 300 izlagača iz regiona i sveta

Otvaranju Sajma prisustvovao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je pokrovitelj ove manifestacije, kao i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović.

Ovom događaju, između ostalih, prisustvovali su i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović i drugi ministri u Vladi Srpske, te ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je danas veliki izazov baviti se realnim sektorom, jer se celi svet nalazi u haosu i problemima zbog recesije, te istakao da će vlasti Srpske osmisliti kako da pomognu domaćim privrednicima da prevaziđu probleme i održe poslovanje.

“U podređenom smo položaju kada je reč o privredi EU i moramo se osloniti na sopstvene snage”, rekao je Dodik otvarajući Međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024”.

Predsednik Srpske je ukazao da je ovaj sajam prilika za razmenu iskustava, ali i ostvarivanje novih kontakata kako bi se došlo do cilja svakog privrednika, a to je razvoj.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će svi ekonomski i drugi napadi na Srpsku ostati bezuspešni.

Višković je istakao da brojne zemlje i prijatelji iz sveta koji podržavaju Srpsku govore da Republika Srpska na tom planu nije sama i da ima neupitnu budućnost koju će sama krojiti.

Premijer Srpske je dodao da Srpska nudi privredni ambijent i uslove koje ostali nemaju.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da u Republici Srpskoj postoje ljudski i svi drugi potencijali da se ekonomski iznedre pozitivni rezultati koji pokazuju da je Srpska kreativno jaka i sposobna da se razvija u svakom pogledu.

“Iako je Srpska nastala u nemogućim uslovima pritisaka mi vodimo mirnodopsku politiku, otvaramo projekte i razvijamo sve ekonomske i druge poveznice u intenciji da se razvijamo u svakom pogledu”, rekao je Stevandić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomski odnosa u Savetu ministara Staša Košarac izjavio je da Međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024” pokazuje da Republika Srpska postaje etablirano mesto regionalnog dijaloga o ozbiljnim tamama važnim za razvoj privrede.

Košarac je obraćajući sa na otvaranju Sajma rekao da je privredna saradnja sa zemljama u regionu ima veliki značaj za razvoj privrede Republike Srpske, ali i BiH, prenela je RTRS.

Sajam će biti otvoren do 5. aprila

Srbija je zemlja partner sajma na kojem će učestvovati predstavnici deset zemalja EU, kao i poslovnih delegacija iz Kine i Mađarske.

Na sajmu će biti izlagači iz različitih oblasti, drvne i metalne industrije, elektro i IT sektora, dizajna, finansija, a prisustvovaće predstavnici brojnih organizacija, ministarstava, agencija i finansijskih institucija.

Izlagači će se predstaviti na više od 15.000 metara kvadratnih prostora u studentskom Kampusu, od čega je 6.000 na otvorenom prostoru.

Organizatori sajma “Banjaluka Ekspo 2024” su kompanije “RS konsalting end trejd” Banjaluka i “Elit fer” Banjaluka, uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske i grada Banjaluka.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /