in

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini je tradicionalna manifestacija Zavoda za ravnopravnost polova koja se svake godine održava u drugom gradu Vojvodine a povodom obeležavanja 15. oktobra – Međunarodnog dana seoskih žena, kada zemlje širom sveta različitim aktivnostima ukazuju na poseban doprinos žena na selu, na njihovu ključnu ulogu u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, unapređenju kvaliteta hrane i eliminisanju siromaštva na selu. Ove godine dan se obeležava pod sloganom „Seoske žene se uzdižu i traže osnovna prava na održivi razvoj“.

Grad Sombor je domaćin trinaeste po redu manifestacije koja će ove godine okupiti preko 180 udruženja žena sa teritorije cele Vojvodine. Centralni deo manifestacije čini izložba proizvoda iz domaće radinosti, pre svega rukotvorina, veza, tkanica, suvenira i tradicionalne vojvođanske hrane.

U radnom delu manifestacije u Svečanoj sali Gradske kuće sa početkom u 12 časova biće održane prezentacije primera dobre prakse 9 udruženja žena iz svih okruga Vojvodine.

Na prezentaciji će biti prisutne predstavnice rodnih mehanizama sa pokrajinskog nivoa – Saveta za rodnu ravnopravnost Pokrajinske vlade, Odbora za ravnopravnost polova Skupštine AP Vojvodine, Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i rodnu ravnopravnost, zamenica pokrajinskog zaštitnika građana- ombudsmana za rodnu ravnopravnost i drugi.

Sajam organizuje grad Sombora i Turistička organizacija Sombora pod pokroviteljstvom Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinske vlade.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /