in

Самит шефова дипломатије Г20 на Балију: Први пут од почетка сукоба у Украјини сви главни играчи у истој просторији

На скупу, на индонежанском острву Балију, доминирао је рат и његов утицај на глобалну економију, а највиши званичници западних земаља и Јапана су нагласили да се на форуму неће “радити уобичајено.

Док се руски министар спољних послова Сергеј Лавров на почетку састанка руковао са индонежанском колегиницом Ретно Марсуди, у сали су се чули повици: “Када ћете прекинути рат?” и “Зашто не зауставите рат?”, преноси Ројтерс.
Апострофирајући нарасле тензије, Ретно је рекла да су је раније колеге из Г7 обавестиле да не могу да се придруже на синоћној вечери добродошлице на којој је био Лавров.

Наша је одговорност да окончамо рат пре или касније и да наше несугласице решавамо за преговарачким столом, а не на бојном пољу, истакла је она данас на отварању дискусије. Наводећи религијску разноликост Индонезије као пример како различите вере могу да коегзистирају складно, Ретно је позвала шефове дипломатија Г20 да нађу пут за напредак ради решавања проблема који се попут таласа шире светом. Додала је да ће последице рата, укључујући раст цена енергије и хране, најтеже погодити земље са ниским приходима.

Један високи званичник индонежанског Министарства спољних послова рекао је Ројтерсу да се не очекује саопштење са данашњег састанка. С присуством и учешћем Русије,сумњам да би постојао консензус о Украјини, на пример, изјавио је уочи самита један званичник америчког Стејт департмента.

Ретно је касно синоћ рекла да је важно да домаћин самита “направи атмосферу да се сви оцећају пријатно”, приметивши да је ово први пут од инвазије на Украјину 24. фебруара да сви главни играчи седе у истој просторији. Лавров је на данашњем састанку седео између представника Саудијске Арабије и Мексика, наводи британска агенција.

Високи представник америчког Стејт департмента рекао је у четвртак да је важно да се спрече ометања или прекиди састанка Г20 и да се истовремено обезбеди да се не догоди било шта што би могло да да легитимитет руском, како се изразио, бруталисању Украјине.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји изјавио је, након јучерашњег разговора о Украјини с индијским министром спољних послова С. Дзаишанкаром, да се Пекинг противи сваком чину распиривања блоковске конфронтације и стварању новог хладног рата.

Према агенди самита, данас ће бити одржан састанак иза затворених врата највиших дипломата земаља Г20, укључујући Кину, Индију, Сједињене Државе, Бразил, Канаду, Јапан, Јужну Африку, као и билатерални разговори на маргинама скупа. Очекује се да ће се на скупу обратити украјински министар спољних послова путем видео линка.
Лавров је у четвртак на Балију имао састанак са кинеским колегом Ванг Јијем, током којег је похвалио Пекинг и оштро критиковао отворено агресивни Запад. Први пут у последње три године, данас ће на маргинама самита разговарати кинески и аустралијски министри спољних послова, што Ројтерс тимачи као сигнал отопљавања односа који су се погоршали због тврдњи о страном мешању и узајамних трговинских санкција.

Данашњем састанку није присуствовала британска министарка иностраних послова Лиз Трас, коју је представљао Тим Бароу, други стални подсекретар у канцеларији иностраних послова. Трасова је прекинула пут на Бали након оставке британског премијера Бориса Џонсона, пренели су медији.

Лавров: Запад критикује уместо да се бави темама Г20

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров одбацио је данас оно што је назвао безумном критиком Запада о рату у Украјини на министарском састанку Групе 20 у Индонезији замерајући западним земљама што пропуштају шансу да се позабаве глобалним економским питањима.

“Западни партнери у дискусијама избегавају да поштују мандат Г20, да се баве питањима светске економије“, рекао је Лавров.

лавров,

Он је изјавио да је дискусија Запада скоро одмах, чим су узели реч, “залутала на помахнитале критике Руске Федерације у вези са ситуацијом у Украјини”, пренео је Ројтерс.

Русија неће трчати ни за ким са предлозима за састанке

Русија неће трчати ни за ким са предлозима за састанке, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров коментаришући могућност разговора са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном на маргинама министарског састанка Г20.
“Нисмо ми прекинули све контакте са САД и не јуримо ни за ким предлажући састанке”, рекао је Лавров, преноси РИА Новости.
На Балију у Индонезији данас је почео састанак министара 19 најразвијенијих земаља света, заједно са Европском унијом, на којем, између осталих, учествују Блинкен и Лавров.

“Агресори,нападачи, окупатори, чули смо многе ствари данас , нагласио је Лавров.

Он је додао да је Русија спремна да преговара са Украјином и Турском о житу, али није познато када би до таквих преговора могло доћи, преноси Ројтерс.

Руске поморске снаге играју кључну улогу улогу у преговорима о извозу жита из црноморских лука, изјавио је Лавров након свог излагања на данашњем састанку шефова дипломатија Г20. Индонезија је данас позвала Г20 да помогне у окончању рата у Украјини, на самиту министара спољних послова који је спојио у истој просторији најжесће противнике руске инвазије на Украјину и шефа дипломатије Москве, наводи британска агенција.

Данас је на Балију у Индонезији почео састанак министара 19 најразвијенијих земаља света, заједно са Европском унијом, на којем између осталих учествују и Ентони Блинкен и Сергеј Лавров, амерички државни секретар и руски министар спољних послова.