in

Сандеј Тајмс: Ситуација у Украјини поделила НАТО на три струје

Земље “јастребови” су чланице алијансе које сматрају да је неопходно не само да се врати пуна контрола Украјине над територијом Донбаса и Крима, већ и да се Русији “зада тако снажан ударац како у будућности не би могла да представља претњу било коме од својих суседа”.

Лист не наводи земље које сврстава у “јастребове”, али у делу посвећеном таквим земљама цитира неименованог аналитичара блиског пољској влади.

Земље “голубице”, одлучне су да постигну мирно решење између Русије и Украјине и то су државе које би пристале на повлачење руских трупа на положаје пре 24. фебруара.

У том контексту се наводи да је неименовани званичник једне од скандинавских земаља оценио да “такав договор не би био фер, али би био практичан”.

Према писању Сандеј тајмса земље “нојеви” су оне чланице НАТО које се више фокусирају на своје домаће проблеме, подржавају документе алијансе, али у већој мери “теже линији мањег отпора” и ту се убрајају државе на југу Европе.

Лист закључује да је у много чему недостатак сагласја унутар Североатлантског савеза био разлог неуспеха идеје о распоређивању малих НАТО контингената за одвраћање од ракетних удара у градовима на западу Украјине, далеко од линије фронта.