in

Šapić: Moramo prestati da izbegavamo korišćenje prideva “srpski”

“Kako smo mi došli u fazu da izbegavamo pridev ‘srpski’ i da u tom kontekstu ne smemo da izgovorimo ono što je prirodno svugde u svetu da se izgovori? Pa zašto se naša državna televizija zove Radio televizija Srbije, a hrvatska se zove Hrvatska radio televizija, britanska se zove Britanska, grčka se zove Grčka radio televizija? Zašto se naš fudbalski savez ne zove Srpski fudbalski savez, već Fudbalski savez Srbije?”, izjavio je Šapić.

On je upitao zašto u Srbiji ne sme da se koristi formulacija “srpski predsednik Aleksandar Vučić”, kao što se koriste termini francuski ili američki predsednik, nego se govori predsednik Srbije.

Istakao je da je došlo vreme da se pozabavimo tom vrstom terminologije i lingvistike u našem jeziku i da pridev srpski počnemo sa ponosom da koristimo.

Sa druge strane, naglasio je i prisutnost termina Jugoslavija u imenu jednog od najpopularnijih sportskih društava u zemlji.

“Pre nekoliko dana izašlo je saopštenje Sportskog društva Partizan i čitajući saopštenje vidim da počinje sa ‘JSD…’. Zapitam se šta je sad ovo ‘JSD’. Uđem na njihov sajt i vidim da se oni i dalje zvanično zovu Jugoslovensko sportsko društvo Partizan. Pitam se da li je ovo moguće. Koje jugoslovensko sportsko društvo? Zašto barem nisu promenili ime u Srpsko sportsko društvo Partizan? Shvatate li o čemu mi pričamo? Međutim, nikom ništa… To je, izgleda, sasvim normalno”, rekao je on. Kako kaže, odsustvo reči “srpski” vidi u tome što mi još uvek nismo raskrstili sa jugoslovensko-antisrpskom politikom. “Mi još uvek, nažalost, nismo raskrstili sa nekim stvarima iz prošlosti, nismo raskrstili sa tom jugoslovenskom, a suštinski antisrpskom politikom”, naveo je Šapić na svom instagram nalogu.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /