in

Састанак Г20 показао дубоки јаз између Истока и Запада

Није направљена групна фотографија министара иностраних послова нити је издато завршно заједничко саопштење као што је то чињено претходних година.

Иако су први пут од почетка рата у Украјини били присутни у истој просторији у исто време, амерички државни секретар Антони Блинкен и руски министар спољних послова Сергеј Лавров видно су игнорисали један другог.

Знате, нисмо ми прекинули све контакте, то су учиниле САД. То је све што могу да кажем. Не трчимо за сваким ко предлаже састанке. Ако не желе да причају, то је њихов избор, изјавио је Лавров новинарима после прве седнице, преноси АП.

Убрзо након тога Блинкен је оптужио Москву да је блокирала милионе тона жита у украјинским лукама и изазвала проблеме у вези са храном у многим деловима света, а Лавров није био присутан у време када су изношени ови коментари, наводи АП.

Лавров је најмање два пута изашао из сале за састанке за време заседања: једном када је његова немачка колегиница Аналена Бербок говорила на отварању и други пут, непосредно пре него што је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба требало да говори путем видео везе, наводи АП.

Марсуди је позвала Лаврова, кинеског министра спољних послова Ванга Јиа, Блинкена и неколико њихових европских колега да превазиђу међусобно неповерење зарад планете која се суочава са вишеструким изазовима услед коронавируса, климатских промена и сукоба у Украјини.

Свет тек треба да се опорави од пандемије, а ми смо већ суочени са другом кризом: ратом у Украјини, који глобално утиче на храну и енергију, закључила је Марсуди.

Занимљиво је да су пре састанка и Исток и Запад покушали да учврсте своје позиције: Ванг и Лавров посетили су више азијских престоница на путу за Бали, а Блинкен, француске, немачке и британске дипломате дошли су на састанак после самита Г-7 и НАТО-а.

Америчка агенција наводи да су многи, ако не и сви учесници изразили жаљење због убиства бившег јапанског премијера Шинзоа Абеа.