in

Сава Штеванов из Чоке израђује иконе техником интарзије

Рад у дрвету, као инспиративном, живом материјалу, заинтересовао је Саву Штеванова још у дечачким данима, али је сплет животних околности допринео да се изради икона у нетипичној техници интарзије посвети почетком 90-тих, истрајавајући и данас.

„Надам се да иде накако. Не волим да ја измишљам ликове, него су ликовиу рађени и пре хиљаду година. Те иконе, старих икон описаца, ја и тражим и то преносим“, рекао је Штеванов.

Захтевна техника рада са фурниром подразумева визију, време, посвећеност.

„Ја сам у стању да седнем ујутру па сутрадан ујутру да устанем. Цео дан сам за столом и радим. Али, то ми доноси задовољство, усхићеност, кад успем да урадим онако како сам ја замислио“, напоменуо је Штеванов.

За иконе, Сава сам израђује и рамове што заправо заокружује читаву причу. Наравно, израда сваке иконе специфична је на свој начин и захтева предан рад.

икона, интарзија, штеванов

Необични уметнички радови са севера Баната, из Чоке, стигли су до различитих делова планете – од Дубаија до земаља региона и комшилука. Нема наш саговорник прецизну статистику колико је икона до сада урадио, али највећи број били су поклони. 

Сава Штеванов пронашао је у свом раду инспирацију и задовољство. Ако сте се посветили изради икона, ваљда другачије и не може.