in

Седамдесет и девет милиона динара подршке Покрајинске владе пројектима који се финансирају из фонда EU (АУДИО)

Новчану подршку за учешће у разноврсним пројектима добило је 13 општина у Војводини, од којих су неке Нови Сад, Сремска Митровица, Ириг, Опово и Кањижа.

 

Кањижа, каже председник те општине Лацко Роберт, учествује у пројекту који је важан за регионални развој, те добијени новац много значи.

Осим локалних самоуправа, новац су добиле и образовне установе у Војводини, пре свега Новосадски универзитет, каже покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић, додајући да је новац намењен и установама из области здравства и социјалне заштите, образовним установама, јавним предузећима и невладином сектору.

Како је најављено, за ту намену ће се, до краја године, издвојити још 100 милиона динара.

Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић уручила је данас уговоре о додели субвенција у укупном износу од 78,3 милиона динара за учешће у суфинансирању пројеката подржаних из фондова Европске уније у овој години у Војводини.

Средства су опредељена за 60 пројеката, који ће бити реализовани на територији општина Опово, Нови Кнежевац, Рума, Сента, Кањижа и Ириг и градова Зрењанин, Кикинда, Сомбор, Сремска Митровица, Панчево, Суботица и Нови Сад, саопштила је Покрајинска влада.

Јовановић је истакла да је и овога пута највише средстава – 34,2 милиона динара – додељено локалним самоуправама за реализацију 13 пројеката.

“Посебно бих истакла да су новац добиле мање општине Опово и Ириг, којима је тешко да у својим буџетима остваре средства потребна за реализацију пројеката”, казала је она и додала да су те две општине на конкурсу добиле већи износ, јер спадају у категорију општина са нижом стопом развијености, за које је опредељен максималан износ до шест милиона динара по пројекту.

Секретарка је навела да су средства добиле и институције у области образовања и науке, где предњачи Универзитет у Новом Саду са факултетима, затим регионалне развојне агенције, организације из невладиног сектора, здравствене институције, те приватна и јавна предузећа.

“Ради се о пројектима који доприносе унапређењу науке, здравства, спорта, туристичког потенцијала, а подржани су и пројекти управљања отпадом, јавног превоза путника и терета у прекограничним подручјима, као и превенције еколошких несрећа”, рекла је Јовановић додајући да су све то пројекти који доприносе локалном и регионалном развоју и побољшању квалитета животне средине на територији АП Војводине.

Она је нагласила да Покрајински секретаријат за финансије ову меру подршке континуирано реализује од 2012. године, те да је за суфинансирање прекограничких пројеката у протеклој деценији издвојено више од милијарду динара. Секретарка је истакла да је од формирања нове Покрајинске владе, 2016. године, до данас додељено 700 милиона динара.

“До краја године ће бити расписан још један позив за додатних сто милиона динара подршке”, казала је Јовановић и додала да су до сада опредељена средства омогућила повлачење 10 милијарди динара из фондова Европске уније.

Међу пројектима који су подржани јесте и пројекат Општине Опово, која је добила шест милиона за подршку социјалном становању, односно за куповину кућа за социјално угрожено становништво и за програм повећања запослености социјално угрожених.

Подржано је и оснивање гастрономског центра у Врднику, у општини Ириг, с циљем да се креира аутентична гастро-економска понуда какву прекогранични регион до сада није имао, односно да се гастрономским програмом и разменом кулинарских вештина и укуса развија туризам.