in

Седница о расту БДП: Снабдевање неће бити угрожено

Раст БДП у првом кварталу износио је 4,3 одсто, док је годишња прогноза 4,5 одсто, речено је на Савету за БДП.На седници су разматрани најважнији економски показатељи у свим привредним областима.

Истакнуто је, између осталог, да се пројекти у области линијске инфраструктуре реализују по плану и добром динамиком, у области пољопривреде сетва је окончана на више од 98 одсто површина, примењене су све агротехничке мере и очекује се принос од приближно 3,5 милиона тона жита.

Када је реч о залихама пољопривредних производа, Србија их има довољно за своје потребе, док се за поједине културе траже нова тржишта.

Забележен је раст у прерађивачкој индустрији, а када је реч о страним директним инвестицијама, њих је за трећину више.

Премијерка Брнабић је рекла да се од сада Јавно предузеће Србијашуме третира као енергетско, имајући у виду значај пелета и брикета у предстојећој грејној сезони, с обзиром на то да их индивидуални потрошачи све више користе за грејање.

Када је реч о снабдевању електричном енергијом, премијерки је указано на то да је у Јавном предузећу Електропривреда Србије почела ремонтна сезона, а да ће до 1. августа производња угља бити у потпуности стабилизована.

На седници Савета за БДП је закључено да је неопходно да се води рачуна о сваком уложеном динару, да се настави са започетим капиталним пројектима, уз очување ликвидности.

У вези са мерама за помоћ становништву, министар финансија Синиша Мали је рекао да ће држава испунити обећање које је дала младима, као што је то већ учињено када је реч о пензионерима, здравственим и просветним радницима.

Министар Мали је прецизирао да ће на рачуне младих у банкама почетком јуна бити уплаћено по 100 евра у динарској противвредности, што је уједно и последња мера помоћи државе грађанима, додаје се у саопштењу Владе Србије.