in

Sednica parlamenta, prvo pitanja, pa o Zakonu o ministarstvima

BEOGRAD –

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić sazvao je prvu sednicu jesenjeg redovnog zasedanja parlamenta za danas, a kao jedina tačka dnevnog reda predložene su izmene i dopune Zakona o ministarstvima. Intoniranjem himne “Bože pravde”, u Skupštini Srbije počela je prva sednica redovnog jesenjeg zasedanja na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o ministarstvima. Sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja, što je, po Poslovniku, omogućeno poslanicima svakog utorka i četvrtka, a nakon toga se očekuje utvrđivanje dnevnog reda.

Predlog zakona o ministarstvima je podnela grupa od 148 poslanika, te se očekuje da predloženo rešenje obrazlaže šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov.

Poslanici opozicije su kritikovali vlast jer je, kako kažu, predlog zakona podnet u hitnom postupku i nisu imali vremena da dostave predloge za dopunu dnevnog reda.

Prema izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, nova Vlada Srbije imaće 25 ministarstava, što je za četiri više u odnosu na dosadašnji sastav kabineta u Nemanjinoj 11.

Vlada će, ako poslanici budu prihvatili predlog o kojem će sutra započeti raspravu, imati prvi put Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine, dok će sadašnje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biti podeljeno i to na Ministarstvo prosvete i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Novo je i to što će sport imati isključivo svoj resor, odnosno omladina neće biti više u okviru tog ministarstva. Postojaće posebno Ministarstvo sporta, dok će se resor omladine pridružuje turizmu, pa će postojati Ministarstvo turizma i omladine.

Ministarstvo kulture će takođe biti zasebno, a formira se novo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Prvi put će, kako je predviđeno, postojati Ministarstvo za javna ulaganja.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /