in

Седница Савета безбедности; Селаковић: Ситуација на Косову и Метохији далеко од нормалне и стабилне

Он је на седници Савета безбедности УН, посвећеној шестомесечном извештају о раду УНМИК-а указао да су грађани српске националности, као и други неалбанци узнемирени и са стрепњом дочекују сваки нови дан, јер нису сигурни да ли ће им основна људска права бити повређена или ускраћена.

„Та осећања су реакција на нестабилност коју производе привремене институције самоуправе у Приштини“, рекао је Селаковић и оценио да је циљ Приштине на основу свега сто се дешава на терену да КиМ напусти још више Срба и других неалбанаца и да се укине било какав облик културног и националног диверзитета.

Селаковић је замерио и што извештај о раду УНМИК-а, када је у питању квалификација догађаја и њихових узрока, није садржајнији и експлицитнији, како би дешавања на КиМ могла да се сагледавају свеобухватније и у правом светлу.

„На КиМ постоје јасни проблеми и за њихово решавање је неопходно прецизно идентификовати узроке. Прављење вештачког баланса и поистовећивање две стране приликом осврта на кризне ситуације никако не доприноси суштинском решавању проблема. Ако јасно не дефинишемо узроке проблема, они ће се понављати и усложњавати“, истакао је.

Министар је рекао и да је за све људе који живе на КиМ од изузетног значаја да се са овог састанка упути порука онима који имају надлежност и капацитет да мењају ситуацију набоље.

„А та порука би требало да укаже на неопходност успостављања међуетничког поверење тако што ће привремене институције у Приштини поштовати закључене споразуме, примењивати договорено и ускладити своје деловање са међународним стандардима у погледу владавине права и људских права“, рекао је Селаковић.

Он је подсетио да је Приштина 16. јануара, противно Резолуцији СБУН 1244, али и свим демократским принципима, забранила организацију референдума на простору КиМ о промени Устава Србије а да је и поред залагања међународних фактора онемогућила организацију председничких и парламентарних избора Србије на КиМ 3. априла.

Селаковић је нагласио да је ово први пут од 1999. године да је грађанима на КиМ онемогућено учешће на изборима Републике Србије, чиме је, између осталог, прекршен и јасно дефинисан мандат Мисије ОЕБС у вези са организацијом избора.

„Тиме су привремене институције у Приштини још једном потврдиле свој дискриминаторни карактер и поручиле да је једностраност принцип њиховог деловања“, оценио је Селаковић.

Он је истакао да је на исти начин, једнострано, Приштина је 20. септембра распоредила специјалне јединице полиције, са блиндираним возилима, на два административна прелаза према централној Србији које су одузимале регистарске таблице на возилима са севера КиМ и из централне Србије.

„Начин на који је то чињено указује на јасан циљ да се Срби са севера покрајине застраше, а последица је била оправдан револт локалног становништва“, навео је Селаковић, додајући да Србе који су жртве оваквих акција “не боле толико ране колико терор“ који свакодневно спроводи Приштина над српским народом, како јужно, тако и северно од реке Ибар.

Селаковић напомиње су то речи Срећка Софронијевића из Звечана кога су 13. октобра припадници специјалне полиције ватреним оружјем упуцали у леђа, када су по девети пут, супротно Бриселском споразуму, нелегално, упали на север покрајине.

„Волели бисмо да се његово име нашло у извештају који данас разматрамо“, поручио је Селаковић.

Додао је и да су страх од неизвесности међу Србима и другим неалбанцима на КиМ узроковани и радом правосуђа које поступа по тајним оптужницама, супротно свим међународним стандардима.

„Тужна је реалност да данас на Косову и Метохији, уколико сте Србин, можете бити осуђени на вишегодишњу казну затвора на бази непроверених или контрадикторних изјава сведока, без необоривих и недвосмислених материјалних доказа. То указује на праксу суђења по етничком кључу, а не према праву и правди“, указао је Селаковић.

Према његовим речима, малигни национализам власти у Приштини манифестује се кроз игнорисање политичких представника Срба у институцијама, доношење одлука без њиховог учешћа и спремност да кроз политички монтиране истраге и судске процесе трајно обезглаве српску заједницу, створе осећај потпуне несигурности и доведу до егзодуса Срба са КиМ.

Наводи да у прилог томе говоре догађаји у Штрпцу 21. децембра 2021. када је ухапшено 11 Срба, међу којима и бивши председник општине и потпредседник Српске листе Братислав Николић, који се под наводном борбом против корупције још увек налази у притвору.

Истом приликом запосленима у општини је саопштено да више не долазе на посао, чиме је у питање доведена егзистенција десетина српских породица, наводи Селаковић.

Указује и да се из Приштине већ дуже време отворено поручује да неће бити дозвољено формирање Заједнице српских општина, која је предвиђена Бриселским споразумом.

„Овим, не само да се подрива дијалог Београда и Приштине, већ се и директно понижавају међународни фактори, пре свега Европска унија. Оваквим изјавама Приштина шаље поруку српском народу у Покрајини да не треба да рачуна на остваривање колективних права, а такво обесправљивање у крајњој инстанци треба да доведе до нестанка Срба са Косова и Метохије“, истакао је Селаковић.

Он је навео да су и даље бројни етнички мотивисани инциденти, говор мржње, застрашивања, кршења права на правично суђење, угрожавање права на слободу кретања и верских права, скрнављење цркава и гробаља.

Он је додао да је уместо набрајања дистрибуиран нон-пејпер са детаљним приказом евидентираних инцидената против Срба на Косову и Метохији за извештајни период.

Селаковић је истакао да број и карактер инцидената, којих је према евиденцији Србије било 63, недвосмислено говори о високом степену угрожености и изложености континуираној дискриминацији српског и другог неалбанског становништва.

„Очигледна је узрочно-последична веза питања повратка расељених са бројем инцидената на етничкој основи. У оваквим условима разумљиви су разлози због којих је у Републици Србији и даље више од 200.000 интерно расељених Срба и других неалбанаца са Косова и Метохије“, навео је Селаковић, додајући да на овом плану УНМИК може и треба да има важну улогу.

Он је поздравио апел генералног секретара УН да се омогући повратак интерно расељених и додао да су у ту сврху, неопходне конкретне мере којима би се, између осталог, обезбедила сигурност повратника и пуно поштовање имовинских права расељених.

„Нисмо стекли утисак да институције у Приштини имају политичку вољу да се ситуација промени набоље. Сведоци смо супротног“, рекао је Селаковић.

Он је оценио да се Срби застрашују, подстичу на напуштање својих домова, а расељени се обесхрабрују да се врате тамо где су рођени и да таква пракса није у складу са вредностима и принципима које Приштина јавно прокламује.

„Волели бисмо да видимо јасну политичку вољу и мере којима би се доказало да дискриминација на националној основи није пожељна друштвена вредност на Косову и Метохији, а да је суживот могућ и потребан. Најбржи и најефикаснији начин за то је поштовање важећих међународноправних докумената и закључених споразума“, поручио је Селаковић.

Он је истакао да ће Србија наставити да континуирано указује међународној заједници на проблеме на Косову и Метохији.

Поручио је да се Србија залаже за поштовање међународног права и за потпуну примену Резолуције СБУН 1244, што укључује и даљи ангажман УНМИК-а и присуство КФОР-а, као гаранта мира и безбедности, као и да је подједнако важно да ове међународне мисије наставе да делују у несмањеном капацитету.

Зијаде: Београд и Приштина да се активније ангажују у дијалогу

Шефица УНМИК-а и специјални представник генералног секретара УН за КиМ Каролина Зијаде данас је на седници СБ УН посвећеној ситуацији на Косову и Метохији позвала Београд и Приштину да се конструктивније и активније ангажују у дијалогу који води ЕУ.

„Иако је овај процес довео до значајних резултата по разним практичним питањима, свеобухватна нормализација односа између две стране до сада је и даље неухватљива“, оценила је Зијаде.

Она је навела да су догађаји у Украјини утицали на сва питања европске безбедности, али је истовремено истакла и значај исхода недавних избора у Србији на којима је владајућа странка задрзала мандат.

Зијаде је оценила да упркос томе што Београд и Пристина нажалост нису постигле договор око модалитета одржавања избора што је имало поларизујући ефекат, ипак је висе од 19.000 бирача са Косова учествовало на изборима у Србији гласајући на посебним гласачким местима.

Према речима Зијаде, изборни процес је просао глатко и без инцидената, а избор демократских институција је кљуцни фактор за одржавање демократске атмосфере.

Она је додала да се недавно срела са представницима Владе у Београду, али да се пре само неколико дана на северу Косова десио инцидент који је био усмерен против патроле косовске полиције, а да је мотив јос непознат. Како је навела Зијаде, ови напади су били „дрски“ и позвала је званичнике и јавност на свим странама да осуде ово насиље и обезбеде информације како би одговорни били изведени пред лице правде.

„Позивам представнике Београда и Приштине да буду одговорни током овако комплексних дана јер они сносе највећу одговорност за смањивање тензија“, казала је Зијаде.

Она је додала да још није имала прилику да се састане са премијером и председницом у Приштини, али да се зато срела са већином лидера целог политичког спектра на Косову.

Зијаде је рекла да ће се такође срести са другим лидерима Балкана и да је сигурна да ће политички актери у региону показати разумевање да је дијаог једини пут ка сигурности и просперитету за све.

Поводом девете годисњица Бриселског споразума рекла је да је тај процес донео значајне резултате по разним питањима, али да се потпуна нормализација односа још није десила као ни решење техничцких питања као што су регистарске таблице, а како је навела не зна се да ли ће то питање бити решено до сутра.

„Желим да охрабрим Београд и Приштину да активно траже решење за таблице и договор о слободи кретања“, додала је шефица УНМИК-а.

Она је указала да су догађаји у Украјини и две године пандемијие ковида оставили трагове на привреду која треба да се опорави. У том контексту појавили су се инфлација, растући дугови, несташице и у том смислу је потребна сарадња у региону, па је зато свака регионална иницијатива поздрављена.

„Од мог доласка у Приштину из прве руке сам видела спољне изазове са којма се косовски лидери суочавају, а помирење и решење проблема из прошлости треба да ојачају тежњу ка важним стратешким цијевима“, нагласила је Зијаде.

Она је указала да ће бити отворена да саслуша све ставове, али додала да УНМИК није одлучујући фактор у постизању споразума и исхода дијалога.

„То није наша улога, а ми ћемо наставити наш рад у областима у којима моземо да помогнемо да се унапреде заједнички циљеви власти и институција на Косову“, навела је Зијаде.

Наставићемо синергију са породицом агенција и фондова УН и међународним организацијама, рекла је она и додала да напредак у дијалогу мозе бити подстакнуто радом људи на терену чије знање служи косовским институцијама.

„Промовисаћемо цивилно друштво и обезбедити подршку механизмима за остваривање људских права“, истакла је Зијаде и закључила речима да подршка СБ УН за мисију УНМИК остаје кључна, а њени напори остаће фокусирани на обезбеђивање просперитета и промовисање већег поверења међу заједницама на Косову и региону.

Гервала: Србија и Русија највећа претња миру у региону

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала данас је на седници СБ УН о ситуацији на Косову и Метохији оптужила Србију и Русију да представљају највећу претњу миру у региону.

„Европа која је постојала пре руске инвазије у Украјини више не постоји, уништавајући послератни поредак Русија угрожава и Уједињене нације. М смо део Запада, док Србија остаје руски сателит. То је јединствен случај данас и главни разлог зашто наш регион остаје нестабилан“, рекла је Гервала.

Она је оценила и да зато данашња дебата не може да буде само о Унмику, већ мора да се узме у обзир актуелна ситуација око Украјине.

Гервала је поново оптужила Србију за наводни геноцид и злочине 1999. године, наводећи да то исто сада чини и Русија у Украјини тврдећи да није у питању рат него кампања.

Она је рекла да је свет чуо за руске злочине у Бучи и оптужила српске снаге за наводне злоцицне на Косову 1999. године уз тврдњу да су убиле 377 цивила у једном католичком селу.

„Сада слушамо исту реторику“, оценила је Гервала и навела да се ни председник Србије Александар Вучић, за кога је рекла да је био део кабинета Слободана Милошевића, а ни министар Никола Селаковић никада нису извинили.

Уместо тога, како тврди, они прикривају ратне злочине и хвале ратне злочинце као хероје.

„Србија је највећа претња нормализацији и миру у региону. Она наставља да дестабилизује регион, не само Косово“, тврди Гервала.

Председник Вучић послао је велики број војника у септембру прошле године због спора око таблица, рекла је она тврдећи да Приштину не угрожава прошлост Србије већ понашање данашње Србије.

Она је подсетила да је и руски амбасадор у Србији посетио српску војску тад, а да је следећи исту логику руски амбасадор у БиХ претио БиХ ратом.

„Вучић и његови савезници ризикују конфликте на Балкану, од Косова, БиХ и Црне Горе и БиХ. Србија и Русија остају највећа претња региону. Ако затворимо Пандорину кутију коју су отворили Путин, Вучић, Додик, Балкан ће можда поново постати мрачно место“, рекла је она.

Према њеним речима, када је Вучић дошао на власт Србија је имала само две војне вежбе са Русијом годишње, а прошле године више од 100.

„Србија се под Вучићем наоружава без преседана, то је војска спремна да нападне а не да се брани“, рекла је Гервала и додала да је то „највећа брига за све суседе у региону“и да није у питању само опрема, „већ и идеологија, медијска кампања“.

Зато, како сматра, Косово и други у региону морају да се заштите од „агресивне, опасне претње аутократске Србије“, а одвраћање је неопходно у суочавању са Русијом и Србијом.

Гервала је рекла да Косово жели и да је спремно за дијалог, да жели напредак али да би се то десило, како каже, је да Србија „мора прво да прихвати реалност“ и да без тога нема разговора.

„Признањем Косова се не може ништа изгубити, већ само добити, али Србија мора да одлучи сада, да ли жели да буде део Запада или представник Русије. После Украјине је постало јасно да седење на две столице више није опција. То време је прошло. Руска агресија је окончала ту еру“, сматра Гервала.

Она је оценила и да је присуство Унмика на КиМ непотребно.

Подршка Кине, Индије, Бразила формирању ЗСО

Представник Кине у УН на седници Савета безбедности посвећеној ситуацији на КиМ истакао је да међународна заједница треба да задржи пажњу и ангажованост, као и да подржава стране да постигну одрживо решење у овом процесу, истичући да територијални интегритет и суверенитет Србије треба да буду у потпуности поштовани.

Он је додао да је неопходно задржати безбедност на КиМ, али да је Приштина предузела низ једностраних акција што само води јачању тензија и не доводи до стабилности.

Важан принцип је заштитити права косовских Срба и он је кључан за дугорочну стабилност , као и поштовање и сарадња са свим етничким групама, истакао је кинески представник.

„Радујемо се и очекујемо наставак дијалога две стране пошто је он застао, а потребно је све до сада постигнуте споразуме испунити и успоставити ЗСО како би се уклонила главна препрека за постизање споразума“, навео је он.

Кинески амбасадор је истакао и подршку УНМИК-у, указујући да је кључно његово присуство под вођством Каролине Зијаде и наставак његовог мандата.

Амбасадор Индије у УН у излагању на седници СБ УН подржао је територијални интегритет Србије, као и дијалог Београда и Приштине, истичући значај одржавања састанака без предуслова.

Он је указао и на значај успостављања ЗСО, као и да обе стране нађу заједнички терен да постигну решење преосталих питања.

„Поздрављам напоре уз учешће ЕУ ка наставку дијалога и решења питања несталих“, рекао је представник Индије.

Он је указао да УНМИК у сарадњи са осталим међународним актерима треба да настави да охрабрује Приштину да реши проблеме свих заједница на Косову.

УНМИК игра важну улогу у промоцији људских права, па је потребно да све стране наставе да у потпуности сарађују са том мисијом, закључио је индијски амбасадор.

Представник Бразила у УН изјавио је да цени напоре УНМИКА, додајући да његова земља разуме да упркос преосталим изазовима мисија постиже неке од главних циљева.

Он је додао да треба још тога учинити ради јачања владавине права и посебно ради успостављања ЗСО како је договорено Бриселским споразумом. Бразилски амбасадор је исказао и подршку резолуцији 1244 и додао да је наставак директних контаката посебно добродошао, с обзиром да политичко решење још није постигнуто.

Русија: Резолуција 1244 остаје правна основа за решење

Заменик сталног представника Русије у УН Ана Евстагњејева истакла је на седници СБ УН да став Руске Федерације према Косову остаје непромењен, као и да резолуција 1244 остаје међународна правна основа за постизање одрживог решења између Београда и Приштине.

„Очигледно је да ни Брисел ни Вашингтон нису у позицији да изврше довољан утицај на Приштину, и да нису предузети одговарајући кораци у том смислу, што је довело до застоја у дијалогу, а то је посебно неповољно јер криза ескалира“, упозорила је она.

Представница Русије подсетила је овом приликом да је у марту била 23. годишњица бомбардовања СРЈ од стране НАТО када је употребљена муниција са осиромашеним уранијумом чије последице се осећају и данас, и када су забележена бројна разарања и људске жртве.

Евстагњејева је, такође, подсетила да остају некажњени многи злочини ОВК, укључујући ратне злочине, трговину људских органима, додајући да се Русија нада праведној истрази и њеном исходу, али да је то до сада изостало.

Важан корак ка почетку помирења две стране требало је да буде усвајање резолуције 1244, али је Запад изгубио то из вида, додала је представница Русије.

Она је истакла да косовски Албанци већ девет година саботирају формирање ЗСО и ометају процес међуетничког помирења. Без ЗСО Срби на КиМ остају рањиви па је тако удвостручен број напада на њих и њихову имовину у 2021., а забележено је и 35 напада само у овој години, указала је Евстагњејева.

Она је додала да је у пуном замаху покушај да се Срби протерају као и да се избришу њихови верски објекти, па тако манастир Дечани не може да поврати своју имовину упркос одлуци косовског суда.

Број повратака расељених је занемарљив, а све то је неприхватљиво као и кршење гласачких права Срба којима је забрањено да гласају на недавним изборима, па су на тај начин десетине хиљада људи искључене из изборног процеса, истакла је Wвстагњејева.

Тражимо да такво правно насиље буде сузбијено од стране УН и ОЕБС, посебно у случају када су косовске власти користиле ватрено оружје у недавним инцидентима, под изговором да траже кријумчарену робу, навела је она.

„Осуђујемо такве акције, као што је и случај проглашења за персону нон грата руског дипломате Антонова“, казала је руска представница и додала да је Русија алармирана покушајима Аљбина Куртија да ескалира антисрпску реторику, као и тиме што је Приштина ескалирала покушаје уласка у НАТО и стварања војске сто је све супротно резолуцији 1244.

Ту су и пошиљке оружја Приштини из Велике Британије и слање инструктора, подсетила је Евстагњејева и поручила косовским Албанцима да се фокусирају на решење тешке социоекономске ситуације, а не да се наоружавају.

САД: Очување стабилности на ЗБ од кључног значаја

Представник Сједињених Америчких Држава Ричард Милс рекао је на седници СБ УН да је ово прва седница о Косову и Метохији од почетка инвазије Русије на Украјину и навео да док свет и Европа одговарају на последице тог рата, очување стабилности на западном Балкану остаје од кључног значаја.

„Видели смо слике из Буче и Маријупоља. Док оне настављају да стижу из Украјине ниједна делегација заслужна за настанак таквих слика нема кредибилитет да држи предавање некоме у Савету безбедности о поштовању људских права“, рекао је амерички амбасадор.

Он је позвао обе стране да се ангажују у дијалогу уз ЕУ, да нађу решење, примене постојеће споразуме и направе конкретан напредак ка постизању споразума о нормализацији са циљем узајамног признања.

Он је додао и да је дијалог уз посредовање ЕУ најбољи начин за напредак.

Како је навео, САД поздрављају напоре ЕУ да угосте главне преговараче две стране овог месеца и позивају Београд и Приштину да сарађују на проналажењу несталих лица.

Милс је истакао да САД остају посвећене заједно са европским партнерима у изградњи мира и мултиетничких друштава на Западном Балкану.

Он је изнео став и да је Унмик испунио своју сврху и да је његов мандат сувишан.