in

Sednica SBUN na kojoj će biti predstavljen izveštaj Unmika o KiM 22. aprila

Sednica SBUN na kojoj će biti predstavljen izveštaj Unmika o KiM 22. aprila

NJUJORK –

Sednica Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) na kojoj će biti razmatran novi šestomesečni Izveštaj generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), trebalo bi da bude održana 22. aprila, navodi se u mesečnom planu rada SBUN, objavljenom na sajtu.

Sednicu je zakazala Malta, koja je 1. aprila preuzela predsedavanje SB UN i ona će biti održana u prepodnevnim časovima po lokalnom, odnosno popodnevnim po srednjeevropskom vremenu.

Prethodna sednica na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj održana je 23. oktobra, a u međuvremenu je 8. februara ove godine održana vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji na kojoj je Srbiju predstavljao predsednik Aleksandar Vučić.

On je na toj vanrednoj sednici rekao da je ta sednica zakazana zbog situacije koja u suprotnosti sa rezolucijama i poveljama UN, a koja bi mogla da uzrokuje nepopravljivu štetu, kao i da je neposredan povod za sednicu potez tzv. Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje dinar od 1. februara, čime je izvršena kulminacija napada na Srbe i nealbansko stanovništvo, budući da je njihov opstanak na teritoriji južne srpske provincije u ogromnoj meri direktno zavisan od priliva dinarskih sredstava, pre svega iz budžeta Republike Srbije.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /