in

Šefovi Mosada i Šin Beta putuju u Kairo na pregovore o primirju i taocima

GAZA –

Šef izraelske obaveštajne agencije Mosad David Barnea i šef bezbednosne agencije Šin Bet, Ronen Bar, biće uključeni u pregovore o mogućem privremenom primirju u Pojasu Gaze i o sporazumu o oslobađanju talaca, prenela je danas Al Džazira.

Kako navodi katarski portal, delegacija Izraela putovaće u Kairo u ”proširenom sastavu”, što potencijalno uključuje jednog ili više predstavnika vojske, ali još nije poznat konkretan sastav delegacije.

Poznato je da će pregovorima prisustvovati šef CIA-e Viljam Barns, katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman bin Jasim Al Tani i šef egipatske Generalne obaveštajne uprave Abas Kamel.

Trenutni predlog o kojem se pregovara mogao bi da dovede do šestonedeljnog prekida vatre u Gazi i oslobađanja 40 talaca, ženskih pripadnika vojske i drugih žena, muškaraca starijih od 50 godina i muškaraca u kritičnom zdravstvenom stanju, u zamenu za otprilike 700 palestinskih zatvorenika, među kojima je i oko 100 onih služe doživotne kazne zatvora zbog ubijanja Izraelaca.

Prošle nedelje je izraelska vlada opozvala svoj pregovarački tim i vratila ga iz Katara nakon što su 10-dnevni razgovori dospeli u ćorsokak, za šta je okrivila Hamas.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /