in

Sektor za vanredne situacije: Požari na otvorenom prostoru predstavljaju veliku opasnost, za neodgovorne predviđene kazne

BEOGRAD –

Veoma toplo i suvo vreme pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom, koji se veoma brzo šire, pa mogu zahvatiti velike površine, biti realna opasnost za živote i zdravlje naših građana i prouzrokovati velikeu materijalnu štetu. Stoga Sektor za vanredne situacije MUP apeluje na sve naše građane da budu odgovorni i poštuju zakon; da budu veoma oprezni prilikom upotrebe otvorenog plamena, a ukoliko primete požar – odmah o tome da obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Podsećamo naše građane da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne. Kazne za fizička lica koja prekrše odredbe ovog Zakona kreću se od 10.000 do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Ukoliko dođe do požara, potrebno je što pre obavestiti vatrogasnu službu na broj telefona 193.

Od početka godine, zaključno sa 5. 4. 2024. godine, na teritoriji Južnobačkog okruga zabeleženo je 815 intervencija, od čega je 650 požara. Od ukupnog broja navedenih požara, 452 bilo ih je na otvorenom prostoru, što predstavlja skoro 70% ukupnog broja požara.

Prethodne godine u istom periodu zabeleženo je 330 požara na otvorenom, što jasno ukazuje na povećan broj u toku ove godine.

Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa drugim linijama rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti naših građana.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /