in

Селаковић: Фон Крамон куца на отворена врата, Србија на затворена

“Зато је непоштен и недобронамеран сваки покушај да се терет кривице за проблеме у односу ЕУ према Србији и стави на Србију, јер са наше стране у том односу је било и искрене воље и доследности”, навео је Селаковић у писаној изјави за Танјуг реагујући на иступање европосланице Виоле фон Крамон током дебате о Извештају о Србији пред Европским парламентом.

Он је истакао да када Виола фон Крамон позива Србију да се јасно окрене ка ЕУ, она куца на отворена врата, али је невоља, како каже, што и Србија и друге државе региона све чешће куцају на затворена врата.

“Нема потребе да Србију ико подсећа на њене обавезе у процесу евроинтеграција, али овом приликом подсећамо да су обавезе, уколико је ЕУ искрена у својим намерама, обостране, и да напредак који Србија и друге земље западног Балкана чине треба да буде валоризован од стране Брисела”, оценио је Селаковић.

Министар је истакао да ће Србија наставити да реформише своје друштво јачањем владавине права и демократских вредности, усклађујући се са правним тековинама ЕУ управо на начин описан у документима који дефинишу услове за наше чланство.

“Србија ће, у међувремену, док ЕУ сама не одлучи каква је будућност процеса проширења, наставити да као слободна и независна држава води самосталну политику штитећи своје елементарне државне и националне интересе, а притисци који се на њу врше немају много везе са интересима проширења ЕУ, већ са неким другим интересима, а често су они, као у случају госпође Фон Крамон, сасвим личне и лукративне природе”, закључио је Селаковић.

Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон током дебате о извештају о Србији пред Европским парламентом позвала је званични Београд да се јасно окрене ка ЕУ.

Крамон је такође “подсетила” председника Србије Александра Вучића на “неопходност усклађивања” са европским заједничким позицијама, и додала да ЕУ од нове владе очекује пуно усклађивање у области спољне политике укључујући и увођење санкција Русији.