in

Селаковић: Гервала злоупотребљава Савет безбедности

„Уместо да говори о проблемима на терену, непоштовању људских права, укидању политичких слобода, више од 2.000 несталих, игнорисаним злочинима косовских Албанаца, Гервала нам прича о њеним политичким жељама и циљевима, злоупотребљавајући Савет безбедности да говори против Унмика и председника Србије Александра Вучића“, рекао је Селаковић.

„Вучић који је и ваш председник, госпођо Гервала-Шварц и треба да имате поштовање кад говорите о председнику своје земље“, рекао је Селаковић.

Он је рекао да је истина да је тзв. Косово резултат сепаратистичког покрета, терористичких активности, нарко-трафикинга, а да „Гервала може да нам прича лекције о томе како се нешто слично никад не би догодило“.

„Гервала нам говори о касапину са Балкана, а не помиње да су прави касапи на Балкану бивши тзв. председник Хашим Тачи и бивши тзв. председик парламента Кадри Весељи тренутно обојица у Хагу, у притвору Суда за ратне злочине ОВК“, рекао је Селаковић.

Он је нагласио да је Србија независна, суверена држава, са јасним циљевима који укључују европски пут и поштовање традиционалних пријатеља, а да су оптужбе на рачун Србије да је нечији представник непоштовање за ово тело и организацију УН.

„Србија је стуб мира и стабилности у региону и то кажу лидери скоро свих чланица овде. Када је реч о регионалној стабилности и сарадњи, контраст између Вучића и Аљбина Куртија никад није био већи и очигледнији. Док председник гради мостове сарадње као што су иницијатива Отворени Балкан за размену производа, Курти уништава и подрива процес дијалога“, указао је Селаковић.

Он је навео да је Курти био политички комесар тзв. ОВК и навео примере злочина ОВК.

Селаковић је рекао и да Гервала говори о томе да су они демократија, а како је додао, нису у стању ни да поштују свој Устав и у том контексту истакао пример манастира Високи Дечани.

„Гервала је представљала само себе, а не независну признату земљу, чланицу УН и тако ће и остати, јер њихов разлог и мотивација није да добију независност, већ како да направе велику Албанију, а не независно тзв. Косово“, поручио је Селаковић.

Косовска представница је одговарајући министру Селаковићу оценила да је штета што данашња Србија није у стању да се дистанцира од Слободана Милошевића и његових злочина, као и да она има своју председницу и да је то Вљоса Османи.

Она је оптужила Селаковића да покушава да фалсификује чињенице и створи утисак да је српска мањина угрожена на Косову.

Гервала је поменула и швајцарског тужиоца Дика Мартија који је припремио извештај о злочинима за које је оптужио Албанце са Косова и подсетила да су се појавиле информације о томе да су наводно српске обавештајне службе припремале његово убиство.

Истовремено је изнела оптужбе и тврдње да је српске обавештјане службе имају „дугу традицију у убијању политичких актера и противника“.

Она такође тврди да су Срби на Косову заштићени најмодернијим уставом који им даје, како каже, „изузетна права учешћа на сваком нивоу институција“.

Реагујући на изјаву Гервале о Дику Мартију, Селаковић се поново јавио за реч и навео да је реч о неверификованим информацијама у међународној штампи које су нанеле велику штету угледу Србији и њеним обавештајним службама.

„Србија је отворена за сарадњу са страним партнерима и очекује да се те тврдње провере што пре“, рекао је Селаковић.

Он је додао и да се такве информације не могу злоупотребљавати у овом телу УН, јер то може само нанети штету судским процесима у Специјализованим већима за ратне злочине ОВК који су у току у Хагу вршењем притиска на сведоке у случајевима трговине људским органима.

Селаковић је истакао да Србија цени Дика Мартија за храброст коју је показао упркос опасностима када је његов извештај објавио у Савету Европе о страшним злочинима о тзв. ОВК.