in

Сенатор САД у Тајпеју, кинески авиони у Тајванском мореузу

Кина је раније данас саопштила да је њена војска извела здружене вежбе провере борбене готовости на копну и ваздушном простору око Тајвана, у време посете америчког сенатора Тајпеју.

Вежбе су организоване као одговор на “договарање и провокације” САД и Тајвана, саопштио је портпарол кинеског министарства одбране Ву Ћијан, наводи Ројтерс.

Амерички сенатор, републиканац Рик Скот, допутовао је у четвртак у посету Тајпеју и данас се састао са председницом Тсаи Инг-вен.

Републиканац са Флориде председава Националним републиканским сенаторским комитетом, а такође је и члан Сенатског одбора за оружане снаге.

“Тај потез америчке стране озбиљно крши принцип једне Кине и одредбе три заједничка кинеско-америчка саопштења, озбиљно штети политичким основама кинеско-америчких односа, и озбиљно их подрива, као и односе две војске и ескалира тензије у региону “, рекао је Ву одговарајући на питање новинара о посети америчког сенатора.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен требало би да се састане са кинеским министром спољних послова Ванг Јијем у суботу на састанку министара спољних послова Г20 на Балију, наводи Ројтерс.