in

Шест мађарских остварења на 29. Фестивалу европског филма Палић

Филмови у овој селекцији биће на репертоару од 17. до 22. јула, у 19х у биоскопу Eurocinema. Као и претходних година, Фестивал европског филма Палић овај програм реализује у сарадњи са Националним филмским институтом Мађарске (Nemzeti Filmintezet/National Film Institute Hungary).

Радња филма “Плава лисица” редитеља Јожефа Пачковског прати згодног власника џез клуба који посећује свог старог пријатеља, срећно ожењеног својом лепом супругом. Жена се нестрпљиво припрема за долазак мушкарца, али сусрет добија неочекивани преокрет: оптужена је за неверство. Уз доказе, спрема се да уништи брак двоје старих пријатеља. Међутим, ускоро ће се радикално променити не само живот његових пријатеља, већ и његов сопствени.

принудно, исељење

Филм “Принудно исељење” Матеа Фазекаша у фокусу има први случај младог судског извршитеља који потом постаје његова лична ноћна мора, јер је очајна старица којој одузимају дом спремна да жртвује све да би га задржала.

“Страдање” Кароља Еперјеша је историјска трилер-драма чија је радња смештена у Мађарској, током 1950. године. Кроз конфликт оца Леополда, који је затворен од стране Владине агенције за заштиту, и инспектора, младог поручника Келера, приказана је и борба између цркве и комунизма, која се одвија на нивоу читаве државе.

страдање

Главна јунакиња филма “Шева” Беле Пацолаја је Пацсирта (Шева), жена која је осуђена да буде уседелица. Када она оде на недељу дана, њено одсуство изазива неочекивано ослобођење и срећу њених родитеља, који више не могу да занемарују трагедију која чини њихов живот. На фестивалу Los Angeles Film Awards, ово остварење је добило награду за најбољу драму.

У остварењу “Парк душа” Роберта Одегнала и Илеша Хорвата дешава се бизаран догађај у зоолошком врту – мушкарац се пробудио сасвим наг међу крокодилима. Не сећа се како је ту доспео, нити се сећа претходне три године свог живота. Овај настрани случај додељен је младој детективки и њеном, зрелом за пензију, колеги алкохоличару. Сви трагови воде ка тајанственој секти чији мото гласи: Свест јесте патња.

На фестивалу Фантаспорто, “Парк душа” је добио награду “International Fantasy Film Award”.

парк, душа

Филм “За добрим стварима вреди плакати” Кристине Грошан је о онима који су у својим тридесетим годинама: покушавају да делају у складу са тим, али њихови животи нису сродни типичним животима одраслих. Овакво контроверзно стање, пуно сукоба, напетости, самоправедности и апсурдних ситуација је оно што филм намерава да истражи. Глумица Нора Раинер-Мичињеи је, за ролу у овом филму, добила награду за најбољу женску улогу на прошлогодишњем Bosphorus Film Festivalu у оквиру интернационалног такмичарског програма.

за, добрим, стварима, вреди, плакати

Овогодишње фестивалско издање, у организацији Отвореног универзитета Суботица, одржава се на више локација, међу којима су јединствена Летња позорница на Палићу, као и биоскопи Еуроцинема, Абазија и Лифка.

Током предфестивалског програма и централног дела манифестације публици ће бити представљено више од 130 филмова из свих крајева Европе, у 15 различитих селекција и програмских целина. Већина филмова имаће своју српску и регионалну премијеру управо на Палићу.

Поред богатог филмског програма, публика ће моћи да ужива у бројним динамичним пратећим садржајима – концертима, изложбама, промоцијама, радионицама и стручним предавањима.

Фестивал европског филма Палић подржали су Министарство културе Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Град Суботица, Европска унија кроз програм Креативна европа MEDIA, као и бројни партнери и медијски партнери.