in

Си: Уређење једна земља, два система показало се као добро

Чињенице показују да “једна земља, два система“ има снажну виталност и да је у стању да обезбеди дугорочан просперитет и стабилност у Хонгконгу и благостање хонгконшких сународника“, изјавио је Си, преноси Ројтерс.

Он је нагласио да је уређење “једна земља, два система добро уређење”.

“Уколико непоколебљиво инсистирамо на њему, будућност Хонгконга ће бити још лепша, а Хонгконг ће сигурно дати нови и већи допринос подмлађивању кинеске нације”, закључио је кинески председник Си.

Он је заједно са супругом допутовао јуче у Хонгконг како би присуствовао обележавању 25. годишњице повратка те бивше британске колоније под власт Пекинга и инаугурације новог градског лидера Џона Лија.

На церемонији полагања заклетве, сви званичници, укључујући Сија, носили су маске и стајали на удаљености од најмање једног метра и нису се руковали због строгих епидемиолошких мера у циљу спречавања растућих ковид инфекција у Хонгконгу.

Нови извршни директор Специјалног административног региона Хонгконга, Џон Ли, бивши полицајац који је као начелник безбедности града надгледао увођење новог закона о националној безбедности, поручио је данас да је да је владавина права основна вредност за глобални финансијски центар и да је тај закон донео потребну стабилност након антивладиних протеста 2019.

Нови и одлазећи лидери Хонгконга присуствовали су данас раније церемонији подизања заставе којом се обележава 25. годишњица повратка града под власт Пекинга, а кинески председник није био присутан.

Си Ђинпинг је такође присуствовао полагању заклетве одлазеће лидерке Кери Лам 2017. године, када је последњи пут био у Хонгконгу да прослави и годишњицу примопредаје.

Хонгконг је предат Кини 1. јула 1997. године, након 156 година британске колонијалне владавине.