in

Сијарто: Без руске нафте нема гаранција за несметан рад привреде

Он је током радне посете Казахстану рекао да је Мађарска гласала за сваки пакет санкција ЕУ Русији, али да је и поред тога увек суочена са неправедним приговорима из Уније, преноси Интерфакс.

Објаснио је да противљење Мађарске санкцијама на руски гас и нафту није политичка одлука, већ ствар енергетске безбедности земље, наводећи да 65 одсто нафте Мађарска добија из Русије преко нафтовода Дружба.

„У овом тренутку, без руске нафте, не можемо да гарантујемо несметано функционисање наше привреде. Морам да напоменем да немамо на располагању другу руту која би могла да нас снабдева потребном количином нафте“, истакао је Сијарто.

Нагласио је да Мађарска подржава иницијативу Европске уније за диверзификацију енергије, али је оценио да би увођење санкција на руску нафту могло да омете Мађарску да покрене тај пројекат.

„Радимо на овом пројекту, тако да смо повећали количину нафте која долази из Казахстана на 16 одсто“, рекао је Сијарто.

Додао је да нафта из Казахстана долази само преко Русије и да, ако буду уведене санкције које онемогућавају испоруку нафте из Русије, Мађарска неће моћи да почне диверзификацију извора енергије.