in

Шинзо Абе, премијер са најдужим мандатом

Абе, иначе лидер Либерално-демократске партије, био је премијер Јапана са најдужим мандатом, који је политиком “Абеномика” покушао да извуче економију из хроничне дефлације, наводи Ројтерс.

Када је први пут ступио на функцију 2006. године постао је најмлађи премијер у јапанској историји од Другог светског рата.

Након годину дана мандата, Абе је поднео оставку наводећи као разлог лоше здравље. Дијагностикован му је улцерозни колитис – хронична упална болест црева.

На изборима 2012. године поново је изабран на ову функцију, када је обећао да ће оживети економију у стагнацији и обновити традиционалне вредности.

У новембру 2019. године постао је јапански премијер са најдужим мандатом, али је до лета 2020. године, подршка коју је имао у јавности опала због начина на који се борио са кризом корона вируса, као и због скандала који су обележили његов мандат, међу којима је и хапшење бившег министра правде. Оставку је поднео у септембру 2020.године.

Абе је током другог мандата покренуо троструку статегију “Абеномике” како би се изборио са упорном дефлацијом и оживео економски раст хиперлаком монетарном политиком и фискалном потрошњом, заједно са структурном реформом чији је циљ решавање питања становништва које брзо стари и које се смањује, преноси Ројтерс.

Абе је повећао потрошњу на одбрану и тражио подршку других азијских земаља у супротстављању Кини. Издејствовао је усвајање закона којима је омогућено Јапану да спроводи “право на колективну самоодбрану” и пружи војну помоћ у случају напада на савезника.

Заузео је блажи став према поступцима Јапана током Другог светског рата и сматрао је да будуће генерације не би требало да се извињавају због грешака из прошлости.

Један од његових циљева био је да оживи пацифистички устав, као и да реформише образовни систем како би обновио традиционалне обичаје.

Абе је у септембру 2020. године поднео оставку, а да није остварио циљ да промени устав или да председава Олимпијским играма, иако је имао кључну улогу да Токију припадне организација Олимпијских игара 2020. године, али су оне одложене за 2021. годину због пандемије.

На међународној политицкој сцени, Абе је заузео тврд став према Северној Кореји, али је хтео да буде миротворац између САД-а и Ирана.

Покушао је да побољша односе са Кином и Русијом, али није постигао договор са Москвом о спорним северним острвима, нити да доведе кинеског председника Сија Ђинпинга у државну посету Јапану.

Абе је потицао из богате породице утицајних политичара. Његов отац био је министар спољниих послова, а деда премијер Јапана.

Абе је посетио Србију 2018. године и то је била прва посета јапанског премијера Београду после 31 године.

Због заслуга за пријатељске односе Србије и Јапана одликован је на Видовдан 2022. орденом Републике Србије на ленти.

Абе је упуцан данас на предизборном скупу у граду Нара док је држао говор. На Абеа су испаљена два метка, а други хитац га је погодио у леђа, након чега се срушио на тло.

Пребачен је у болницу, у којој је касније преминуо.

За напад је осумњичен Тецуја Јамагами (41), становник Наре и бивши припадник морнарице, који је ухапшен на лицу места.