in

Широм Француске првомајски протести –

Учесници првомајских скупова у Француској захтевали су данас социјалну правду и повећање плата, као и да председник Емануел Макрон одустане од плана за повећање старосне границе за одлазак у пензију, јавио је Ројтерс.

Већина скупова била је мирна, али је полиција у Паризу интервенисала након што су анархисти из „Црног блока“ покушали да подигну барикаду у улици у близини Трга Републике, наводи се у саопштењу полиције.

Ресторан Мекдоналдс и агенција за некретнине на тргу Леон Блум су опљачкани, прозори су им поломљени, а канте за смеће запаљене.

У Паризу и другим градовима, укључујући Лил, Нант, Тулуз и Марсеј, организовано је око 250 скупова.

У француској престоници, синдикалистима су се придружиле политичке личности, углавном из левице и активисти који се боре за спречавање климатских промена.

Учесници марша носили су транспаренте на којима је писало „Пензионисање пре артритиса“, „Пензионисање са 60 година, замрзавање цена“ и „Макрон, излази напоље“.

„Што је јача мобилизација за овај првомајски протест, снажније ћемо моћи да утичемо на политику владе“, рекао је за Ројтерс председник синдиката ЦГТ Филип Мартине пре почетка скупа.

Додао је да Влада мора да се носи са проблемом куповне моћи подизањем плата.

Лидер левице Жан-Лик Меланшон, који је био трећи у првом кругу председничких избора, присуствовао је париском маршу.

„Нећемо учинити ниједан уступак по питању пензија,“ рекао је Меленшон пре почетка марша.