in

Situacija sa poplavama u Rusiji teška: Ugroženo 19.000 ljudi, nivo vode u reci Ural prešao opasnu oznaku

Više oblasti na Uralu i u Sibiru pogođeno je poplavama, kao i delovi Kazahstana, navodi Rojters.

Stanovnici Orska, u oblasti Orenburg, zatražili su pomoć ruskog predsednika Vladimira Putina, tvrdeći da lokalno rukovodstvo nije uradilo šta je potrebno u odbrani od poplave.

Putin je naredio ministru za vanredne situacije Aleksandru Kurenkovu da danas otputuje na to područje.

Preduzimaju se preventivne mere, spasilačke ekipe su ojačane, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

Poplave će dostići vrhunac u sredu

Situacija sa poplavama u Rusiji i dalje je teška, a u Orenburšku oblast, gde je najteže i gde je poplavljeno više od 10.000 kuća, danas je stigao ministar za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov.

Nivo vode je u Orenburgu za protekla 24 sata porastao za 25 centimetara, a u gradu je poplavljeno oko 2.000 kuća.

U gradu Orsk, gde je 5. aprila pukla brana koja brani grad od reke Ural, nivo reke opada drugi dan zaredom, saopštila je pres služba načelnika Orenburške oblasti.

Gradonačelnik Orska Vasilij Kozupica naveo je da je u tom gradu poplavljeno 6.929 zgrada, a da je evakusiano 2.493 ljudi, prenosi Interfaks.

rusija,poplava

Nivo vode u pojedinim delovima Kurganske oblasti, koja je takođe pogođena poplavama, porastao je od juče za 157 centimetara, a vlasti su najavile da će pik poplavnog talasa biti 10. aprila.

Prema podacima Ministarstva za vanredne situacije, u toj oblasti je poplavljeno 10.327 stambenih zgrada i 12.821 privatnih parcela.

Oblasti južnog Urala suočile su se ove godine sa poplavama bez presedana, a vanredna situacija uvedena je u Orenburškoj, Kurganskoj i Tjumenskoj oblasti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je naredio formiranje posebne vladine komisije koja će se baviti problemima prouzrokovanim poplavama.

Ruska meteorološka agencija navela je da očekuje da će poplave u Orenburgu i okolnim oblastima dostići vrhunac u sredu.

Nivo vode u reci Ural kod Orenburga prešao je opasnu oznaku za centimetar

Nivo reke Ural u Orenburgu premašio je kritičnu vrednost za jedan centimetar, javila je pres-služba kabineta gradonačelnika na Telegram kanalu.

Upozorenje za hitne slučajeve: Orenburška centralna državna medicinska služba, filijala Federalne državne budžetske ustanove Privolžskoe UGMS, izveštava da je nivo vode na reci Ural na Orenburškoj postaji u 20.00 sati po moskovskom vremenu porastao na 931 centimetar, što je jedan centimetar više od opasnog nivoa, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika, prenosi RIA Novosti.

U Orenburškoj oblasti evakuisano više od 6.900 ljudi

Broj evakuisanih u ruskoj Orenburškoj oblasti porastao je na više od 6.900, a broj poplavljenih stambenih zgrada na 12.400, saopštila je danas pres služba regionalne vlade.

U saopštenju se navodi da je poplavljeno i 14.500 kućnih parcela i 16 medicinskih organizacija.

Iz poplavljenih domaćinstava i ličnih parcela evakuisano je 6.934 ljudi, među kojima je 266 dece”, navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Precizira se da su poplavljena 12.464 stambena objekta, 14.566 parcela, 16 medicinskih objekata u 77 naselja u 23 okruga. Za saobraćaj je zatvoreno 38 mostova.

Na saveznim autoputevima nema ograničenja saobraćaja, ali preti izlivanje na tri deonice jednog od saveznih puteva, navodi ruska agencija.

Vulin povodom poplava u Rusiji: Srbi dele vaš bol i žele da pomognu

Povodom poplava u Rusiji, osnivač Pokreta socijalista i doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin poručio je građanima Rusije da Srbi dele bol za stradalima i žele da pomognu preživelima.

“Kada je Obrenovac bio poplavljen, prva pomoć je stigla iz Ruske Federacije. Srbija ne može da zaboravi hrabrost i požrtvovanost ruskih spasilaca. Mnogi životi poplavljenih Obrenovčana i danas traju, jer su ruski spasioci bili sa nama. Srbi ne zaboravljaju i zato želim da Rusi znaju da sada dok se bore sa strašnim poplavama u Orenburgu nisu sami, Srbi dele vaš bol za stradalim i žele da pomognu preživelima. Mi smo tu, zajedno”, poručio je Vulin komentarišući tešku situaciju sa poplavama u Rusiji.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /