in

Školska umetnička galerija u OŠ “Vuk Karadžić” u Kikindi

KIKINDA –

U Osnovnoj školi ’’Vuk Karadžić’’ u Kikindi otvorena je galerija pod nazivom ’’Ars longa’’, u kojoj je organizovana postavka umetničkih radova učenika i zaposlenih. Predviđeno je da program rada galerije u narednom periodu bude deo školskih aktivnosti, a sve kako bi se popularisala škola, umetnost, kreativnost i kako bi se obogatio obrazovni život mladih i talentovanih učenika, koji će tako imati priliku da se povežu kroz umetnost.

“Ars longa” – umetnost je večna, naziv je Galerije koja je nedavno otvorena u suterenu Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Kikindi. Radi se o veoma starom prostoru koji je adaptiran u prethodnom periodu i sada predstavlja mesto bez ikakvih granica u vezi sa pravcima i stilovima u umetnosti, bilo da se radi o slikarstvu, skulpturi, grafici, stripu ili nekonvencionalnom izrazu, kako učenika, tako i nastavnog kadra.

kikinda, fotografija, galerija, ki, 2

Galerija predstavlja jedinstven projekat u našoj zemlji, u kojoj se nalaze umetnički radovi učenika i zaposlenih. Pored toga što je u planu da se stalna postavka konstantno dopunjuje, rad u galeriji predstavaljeće i obavezan deo obrazovnog sistema u školi.

“Deca moraju da budu u dodiru sa kreativnošću i realizovanim idejama. Kreativnost je najznačajnija za naše društvo i to je nešto što deca moraju da nauče da poštuju. S druge strane, ovo će učenike motivisati na lični kreatvni rad i nadam se da će shvatiti značaj. Umetnici su sami po sebi harizmatični, biće interesantno da deca imaju kontakt sa njima, da uđu u svet umetnosti i slobode i svega što je značajno za njihov izraz i njihovo napredovanje’’, ističe Zoran Kuzmanov, sekretar OŠ “Vuk Karadžić”, Kikinda.

U Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Kikindi želja da se učenici povežu umetnošću, prikazali su i kroz dugogodišnji rad na poeziji, odnosno radeći na školskom časopisu “Vukov osnovac”, koji zahvaljujući zaposlenima i đacima, izlazi već 50 godina.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /