in

Skoro 50 odsto meda na evropskom tržištu nije med, pokazuju analize (AUDIO)

NOVI SAD –

Za sada, visoke temperature ne prave veće probleme pčelarima. Sa druge strane, na tržištu pčelinjih proizvoda ima mnogo problema. Cena meda u maloprodaji daleko je veća od one koju dobijaju farmeri od trgovaca. Kako tvrdi pčelar iz Novog Sada Đorđe Mrkić, nadležni treba značajnije da promovišu korišćenje meda u ishrani stanovništva, pre svih mladih.

hrana, pcele, propolis, zdravlje, cvetni, med, pexels

“Što se tiče situacije u pčelarstvu, mogu da kažem da je situacija zadovoljavajuća. Ne možemo ničim posebno da se pohvalimo, s obzirom na to da vremenske prilike ne prate kalendar. U prirodi je sve preuranjeno, bagrem se otvorio, a pčele još uvek nisu dovoljno zrele za bagremovu pašu. Svi se nadamo barem zadovoljavajućoj godini, jer par godina unazad situacija nije bila dobra za nas, s obzirom na to da uvek budu loše vremenske prilike kada se bagrem rascveta. Jučerašnja vest nas je zabrinula. Naime, pčelari, koji su na uljanoj repici uz mađarsku granicu, imaju problema sa trovanjima, pa imamo ozbiljnih problema na tom delu terena”, objašnjava naš sagovornik, Đorđe Mrkić

“Što se tiče tržišta na veliko, skoro ga i nema od početka rata u Ukrajini, kada je došlo do raspada evropskog tržišta. Pretprošle godine, u Evropu je ušao veliki kontigent meda sumnjivog kvaliteta, a povoljne cene. Zato je formiran Evropski savez pčelara, kako bi se proveravao kvalitet meda, jer u Evropi 50 odsto meda na tržištu uopšte nije med, što su potvrdile analize”, dodaje Mrkić.

Opširnije u audio zapisu:Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /