in

Skrining i rano otkrivanje raka dojke u Domu zdravlja Novi Sad

Skrining i rano otkrivanje raka dojke u Domu zdravlja Novi Sad

NOVI SAD –

Nakon dugog perioda koji je podrazumevao rad naše ustanove u kovid sistemu, vraćamo se onome što nam je prioritet, a to je preventivni rad, navodi se u saopštenju Doma zdravlja Novi Sad.

S tim u vezi, podsećaju se sugrađanke da mogu da se prijave na skrining/rano otkrivanje raka dojke pozivanjem kol centra na 4879-000.

Skrining mamografijom obuhvaćene su žene od 50 do 69 godina (Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma dojke) sa teritorije opštine Novi Sad, Petrovaradin i Sremski Karlovci.

U pitanju su žene koje imaju otvoren zdravstveni karton u ustanovi Doma zdravlja Novi Sad, u kojem je zabeležena tačna adresa i broj telefona.

Skrining mamografije rade se na dve godine.

Kol-centar Doma zdravlja Novi Sad vodi evidenciju o pozivima, poziva i zakazuje termine ženama, uz uslov da skrining mamografija nije rađena u poslednje dve godine i da nije dijagnostikovan karcinom dojke (10 godina od završetka lečenja, pacijentkinja ponovo ulazi u skrining program).

Dnevno se u Domu zdravlja Novi Sad uradi 25 skrining mamografija (svaka pacijentkinja se slika u četiri projekcije), a termini su na 20 minuta.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /