in

Slika “Krug” Lazara Vozarevića izložena u Sremskoj Mitrovici

Slika “Krug” Lazara Vozarevića izložena u Sremskoj Mitrovici

SREMSKA MITROVICA –

Slika “Krug”, koja je okarakterisana kao “remek delo”, nosilac i vodeće ostvarenje zlatne faze slikarstva Lazara Vozarevića, od danas je izložena u Sremskoj Mitrovici u Galeriji koja nosi naziv ovog slikara. Slika je iz 1967. godine i bila je izložena iste godine na Bijenalu u Sao Paolu, a zatim postala deo kolekcije Dejvida Rokfelera. Ovo remek delo je prvi put u julu ove godine izloženo u Modernoj galeriji u Beogradu, a krasiće mitrovačku Galeriju do 25. novembra. Svečanom otvaranju izložbe prisustvovala je i gradonačelnica Svetlana Milovanović sa saradnicima.

Da je ova izložba od velikog značaja, a naročito dolazak ove slike, svedoče i Mitrovčani, koji su posetili Galeriju prilikom svečanog otvaranja.

Kako kažu iz Galerije, veliku zahvalnost duguju Modernoj Galeriji Beograd, za priliku da zatvori krug koji je ova slika prošla od Beograda, preko Brazila, Amerike i kolekcije čuvenog filantropa Dejvida Rokfelera do Galerije u rodnom gradu Lazara Vozarevića.

Pregovori za dolazak ove sliku u rodni grad autora trajale su od februara, a zahvaljujući dobroj saradnji Galerije “Lazar Vozarević” i Moderne Galerije Beograd, slika je uspela da stigne, ne samo do Srbije, nego i do Mitrovice. Na ovaj način je krug njenog putovanja zatvoren.

Pored slike posetioci su imali priliku da pogledaju i kompletnu dokumentaciju, kritiku i fotografije Lazara Vozarevića. Publika će moći da uživa u izložbi do 25. novembra, koja je organizovana u okviru manifestacije “Novembarski dani”. 15 novembar je simbolično izabran, jer je na taj dan 1973. prvi put izložba slika Lazara Vozarevića i priređena u prostoru Galerije.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /