in

Šmit ispravio nametnuti Izborni zakon: Članov CIK ne mogu u penziju do 2027.

Prema pisanju banjalučkih Nezavisnih novina, članovi CIK BiH će, po svemu sudeći, dužnost obavljati do 2027. godine, odnosno sprovodiće i Opšte izbore 2026. godine.

U izmenjenom članu nametnutog Izbornog zakona stoji da članovi Centralne izborne komisije “ne podležu uslovima za odlazak u starosnu penziju”.

Ispravljeni član nametnutog Izbornog zakona BiH u celosti sada glasi: “Postojeći članovi Centralne izborne komisije BiH ne podležu uslovu za odlazak u starosnu penziju propisanom u stavovima 1 i 2 člana 2.5a ovog zakona, neće biti u obavezi podneti ostavke ili biti razrešeni zbog neispunjavanja uslova iz člana 2.5, stav 6, ako ti uslovi nisu postojali u vreme njihovog imenovanja. To se neće odnositi na uslove propisane u članu 2.5 stav 6 tačka 6 i 7 ovog zakona”, navedeno je u odluci koju je Šmit potpisao 2. aprila.

Prema prvobitnoj odluci Šmit je nametnuto odredbe prema kojima bi članovima CIK-a koji napune 65 godina istekao mandat, a to bi u praksi značilo da su već sada van mandata Suad Arnautović i Jovan Kalaba.

Cvijanović: Šmit bi da upravlja CIK-om i utiče na izborne rezultate

Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da je namera visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da u potpunosti upravlja Centralnom izbornom komisijom i da utiče na izborne rezultate.

Ona je za Srnu rekla da Šmit svoje odluke prilagođava “unapred postavljenim ciljevima”.

“Na šta liči zemlja u kojoj neizabrani stranac nešto nametne, pa za par dana popravlja navrat-nanos to što je nametnuo. Iz nametanja u nametanje. Ovo sve liči na cirkus”, poručila je Cijanovićeva.

Dodala je da nema sumnje da “sva Šmitova izborna petljavina ide u pravcu uklanjanja neposlušnih i postavljanja onih koji će ćutke sprovoditi njegovu volju”.

“To je neozbiljno, čak i za BiH”, rekla je srpska članica Predsedništva BiH.

 



Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /