in

Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona BiH

Šmit nametnuo izmene Izbornog zakona BiH

Šmit se novinarima obratio u sedištu OHR u Sarajevu i poručio da ovo radi zarad svih građana BiH.

Dugo se o tome raspravlja, mnoge organizacije su doprinele tome. Ja ću danas učiniti ono što je trebalo učiniti pre mnogo godina. Garancija slobodnih i poštenih izbora za sve građane BiH”, rekao je Šmit.

Objavljujući odluku kojom donosi izmene Izbornog zakona BiH, Šmit tvrdi da je to u skladu sa njegovim mandatom.

Prema njegovim rečima, izmene podrazumevaju da Centralna izborna komisija BiH (CIK) imenuje predsednike biračkih odbora, uvođenje skenera i videonadzora. Cilj tehničkih izmena su transparentniji i fer izbori, kazao je Šmit.

“Birači ne mogu čekati da vide hoće li doći do dogovora stranaka 10 ili 15 godina. Ja bih bio srećniji da smo mogli naći određenu mogućnost da se dođe do izmena zakona direktno od odgovornih stranaka odnosno vlasti i parlamenta. Ljudi imaju pravo da njihov glas bude sigurno prebrojan”, naveo je Šmit.

Šmit je kazao da su donete izmene važne za evropski put BiH.

Objavljena radna verzija Izbornog zakona Republike Srpske

Radio televizija Republike Srpske je u posedu radne verzije Izbornog zakona Republike Srpske, čije donošenje je ranije najavio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ako visoki predstavnik BiH Kristijan Šmit, koji u Srpskoj nije priznat, posegne za “nametanjem” izmena Izbornog zakona BiH.

Kako se navodi u prvom članu ovog zakona, njime se uređuju izbor i imenovanje poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i delegata Veća naroda Republike Srpske, predsednika i potpredsednika Republike Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske, odbornika skupštine grada i odbornika skupštine opštine.

Takođe, njime se uređuje i izbor i opoziv gradonačelnika grada i načelnika opštine, izbor članova saveta mesne zajednice, imenovanje organa za sprovođenje izbora, zaštita izbornog prava, pravila ponašanja u izbornoj kampanji, finansiranje izborne kampanje, kao i druga pitanja od značaja za sprovođenje ovoga zakona.

Radna verzija Izbornog zakona Republike Srpske ima 89 stranica i predlog je da bude usvojen po hitnom postupku.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da će Srpska doneti svoj izborni zakon i sprovesti izbore, ukoliko se Šmit umeša u izmene Izbornog zakona BiH.

Šmit je novinarima u sedištu OHR saopštio da je doneo odluku o izmenama Izbornog zakona BiH.

Šmit, inače, nije priznat u Republici Srpskoj jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /