in

Šmit pozvao Dodika i Čovića da “razgovaraju kao odrasli ljudi”

Šmit pozvao Dodika i Čovića da “razgovaraju kao odrasli ljudi”

Gostujući na federalnoj Fejs tv., Šmit je rekao da je dobio poruku da Dodik nema ništa lično protiv njega, ne isključujući mogućnost da se sastane sa predsednikom Republike Srpske.

Čoviću je poručio da se, kako je rekao, “smiri i da ovo nije kraj evropskog puta, nego tek početak”.

“Pozivam i njega i Dodika da sednemo u Laktašima, Mostaru ili Sarajevu pa da razgovaramo kao odrasli ljudi. Sa mnom se može razgovarati, iako i ja nekada znam burno da reagujem. Verovaću da je Dodik, ipak, razuman”, naveo je Šmit.

Govoreći o nametnutim izmenama Izbornog zakona BiH, Šmit kaže da, “ako morate delovati, najbolje je da onda uradite pravu stvar”.

“Druga najbolja stvar je da uradite pogrešnu stvar, a najgora situacija je kad ne biste uradili ništa. Birači imaju pravo da njihovi glasovi budu prebrojani kako treba, zato sam delovao”, naveo je Šmit.

Upitan zašto spominje kao rok političarima 19. april za eventualne korekcije onog što je nametnuo, Šmit pojašnjava da se odluke moraju doneti pre raspisivanja izbora u maju.

“Dakle, imamo samo april, neće mi smetati ako stranke donesu Izborni zakon u Predstavničkom domu i Domu naroda”, naveo je.

Na pitanje kako će reagovati ukoliko Republika Srpska donese svoj Izborni zakon, poručuje da ovo nije kriza i da, kako kaže, ne treba razmišljati o reakcijama.

“Entitet ne može ništa da uradi van Ustava države. To im poručujem i to oni dobro znaju”, tvrdi Šmit, a na pitanje šta, ukoliko do krize, ipak, dođem ističe da je njegov posao da štiti ne samo postojanje BiH nego i postojanje entiteta.

“Moj posao je da štitim ne samo postojanje BiH, nego i postojanje entiteta, da kažem da su to nedodirljive kategorije. Ako neko ide u suprotnom pravcu, ja sam tu da delujem. Može doći do krize, ali nema potrebe za tim”, kazao je Šmit, prenosi portal sarajevskog Avaza.

Čavić: Nečuvena izjava Šmita da je garant postojanja Srpske i FBiH

BiH je jedina zemlja u kojoj postoji čovek sa imperijalnim pravima koja mu je dao Zapad, izjavio je danas bivši predsednik Republike Srpske Dragan Čavić i ističe da je “nečuvena i neverovatna” izjava Kristijana Šmita da je “garant postojanja” dva entieta.

“Vraća se vreme Pedija Ešdauna. Visoki predstavnici su u vreme globalnih turbulencija i trvenja imali instrukciju zapadnih zemalja, koji su uzročnici tih trvenja, da u BiH intenzivinije i agresivnije nastupe prema domaćim političarima, pod izgovorom da BiH treba da ide prema EU i da se učvrsti mir. Uvek se pod tim izgovorima primenjuju sankcije i vrši pritisak na domaće političare u smislu zakonskih okvira i rešenja, donošenja raznih izvršnih odluka – čitav je spektar tih suludih pritisaka”, naveo je Čavić u izjavi za RTRS.

Nečuvena je i neverovatna je, ističe, Šmitova izjava da je garant postojanja Republike Srpske i Federacije BiH, jer je, kako navodi, garant postojanja entiteta Dejtonski sporazum, a ne nekakav stranac bez legitimiteta.

Kada je reč o današnjoj posebnoj sednici Narodne skupštine, na čijem je dnevnom redu razmatranje aktuelne bezbednosne i političke situacije u svetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku, Čavić, koji je sada direktor Elektrokrajine, ističe da je strani faktor uvek podsticao unutrašnje sukobe, što je nedopustivo.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /