in

Šmit za FTV: Nije mi jasno šta je Beograd slavio nakon glasanja o rezoluciji o Srebrenici

“Sam sebi postavljam pitanje šta to slave (Aleksandar) Vučić i (Milorad) Dodik. Ne postoji način za bilo kakvu vrstu disolucije. Ako dođe do bilo kakve blokade institucija BiH, može doći do posledica koje im se neće svideti, Dodiku poručujem da nema razdvajanja”, rekao je Šmit u intervjuu za Federalnu TV, iako je upravo urednik tog medija Senad Hadžifejzović dan nakon usvajanja rezolucije konstatovao da je 84 glasova za rezoluciju o Srebrenici malo, odnosno da 109 zemalja nije glasalo za predloženi dokument.

Komentarišući to što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio da će Federaciji BiH biti ponuđen sporazum o “mirnom razdruživanju”, Šmit kaže da “niko ne može proturati takvu ideju, da se može samo sesti i odlučiti o tome”.

“Srbija zajedno sa Hrvatskom su garanti integriteta Bosne i Hercegovine i do sada nisam imao indikacija da su se stvari u tom smislu promenile kod te dve zemlje”, naveo je Šmit.

On kaže da se država BiH mora poštovati, da ona ima svoja prava, koja su podložna samo međunarodnom pravu.

“Nikakav entitet, nikakva zajednica, nikakvo Brčko niti bilo šta drugo. Samo zajedno svi, zajedno čini državu Bosnu i Hercegovinu i ona ima svoje mesto u Generalnoj skupštini UN-a”, naveo je Šmit, zanemarujući pritom činjenicu da upravo na sednici GS UN, na kojoj je glasano o rezoluciji o Srebrenici koja je mesecima spremana u tajnosti, BiH nije nastupala zajedno, već su je predstavljali samo bošnjački političari.

Dodiku je poručio da razume da se žali, ali da, kako kaže, ne zna baš tačno zbog čega.

“Moramo biti vrlo jasni i reći stvari prostim rečima. Nema odvajanja, moram braniti Dejtonski sporazum, Dejton govori o teritorijalnom integritetu i ja i svi iz međunarodne zajednice smatramo ovu stvar vrlo ozbiljnom, kao i narod sam. Ja bih rekao tako, uključujući i one u Republici Srpskoj i ljude u Federaciji takođe”, naveo je Šmit.

Na pitanje da li se Dodiku može ponuditi “mirno ukidanje Republike Srpske”, ako on bude insistirao na mirnom razdruživanju, Šmit kaže:

“Entiteti imaju pravo na postojanje, entiteti su deo Dejtona. Možda je malo čudno shvatiti tu stvar, ali ako postoje garanti za postojanje Republike Srpske u međunarodnom pravu, onda to nije Milorad Dodik, to sam ja. Ako sprovodim moj mandat, onda garantujem to, i sve dok se sedi i razgovara o amandmanima na Ustav, stvar je u tome da se to mora uraditi zajedno. Dakle, oba dela zemlje moraju odlučivati o tome”.

Upitan da li će jasno, konkretno i direktno zaustaviti Dodika ukoliko krene u odvajanje Republike Srpske, nakon Svesrpskog sabora koji je najavljen za 8. jun, Šmit kaže da mu se taj scenario ni najmanje ne dopada i istovremeno pita da li bi se neko osećao bolje ako bi se počeo proizvoditi pasoš za Republiku Srpsku.

“To bolje osećanje bi se odmah osetilo u trenutku kada bilo ko krene van te zemlje, jer takav pasoš nigde ne bi bio priznat. Mislim da je to takođe poruka koju su Sjedinjene Države želele da pošalju. Vi postojite samo u okviru Dejtona, to je to….”, naveo je Šmit.

Na pitanje zašto toliko toleriše Dodikovo ponašanje i retoriku – od pretnje secesijom, vređanja njega llično, nepoštovanja institucija BiH, do negiranja genocida, Šmit kaže da on nije čovek koji će to tolerisati stalno.

“Međutim, na sudovima je, na tužilaštvima je. Oni moraju delovati na takve stvari”, naveo je, između ostalog, Šmit.Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /