in

Sofija traži da učestvuje u procesu promena makedonskog ustava; Pandedrovski: Ni okupatori ne postavljaju takve zahteve

Sofija traži da učestvuje u procesu promena makedonskog ustava; Pandedrovski: Ni okupatori ne postavljaju takve zahteve

Komentar Pendarovskog je usledio nakon što je bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Milkov rekao juče u Briselu da Sofija želi da bude uključena u proces pripreme i usvajanja ustavnih amandmana u RSM da bi taj proces, kako je kazao, protekao bez problema.

“Ni okupatori ne postavljaju takve zahteve zemljama, teritorijama ili državama koje okupiraju. U 21. veku je neprimereno mešanje u unutrašnje političke i ustavno-pravne procese bilo koje zemlje. U tom smislu, mislim da je naš jučerašnji odgovor Ministarstva spoljnih poslova bio na mestu”, rekao je Pendarovski novinarima uoči konferencije Strategija za Rome, napredak i naredni koraci.

Reagujući na zahtev bugarskog ministra, makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova, naime, odgovorilo je Milkovu da je proces donošenja ustavnih amandmana unutrašnja stvar zemlje i da ne postoji ni mogućnost ni politička volja da se uključe građani ili institucije iz inostranstva, uključujući i Bugarsku.

Pendarovski je rekao da je koncept većine i manjina u RSM prevaziđen od usvajanja Okvirnog sporazuma 2001. godine. A u bivšoj Jugoslaviji nikada nismo koristili termin ‘nacionalne manjine’, već su postojale ‘nacije’ i ‘narodnosti’. Zašto? Da se ne bi uvredio niko ko ovde živi i brojčano je manji od većinskog naroda. Mislim da je to deplasirana debata i da na nju ne treba gubiti vreme, naglasio je Pendarovski, preneli su skopski mediji.

Govoreći o radnoj grupi za ustavne amandmane, predsednik je rekao da će u nju biti uključen i njegov pravni savetnik i profesor na Pravnom fakultetu “Justinian First” Aleksandar Spasov.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /