in

Шолц: НАТО не мозе и неће директно интервенисати у Украјини

Шолц је синоћ рекао да ће Немачка и даље омогућавати испоруке оружја Украјини, а једна од могућности су испоруке система из источноевропских земаља који би били лако и брзо употребљиви.

Шолц се суочава са све већим притиском унутар сопствене владајуће коалиције и главне опозиционе странке да испоручи тешко оружје као што су немачки тенкови Леопард, додаје АП.

Међутим, Шолц је рекао да су Немачка и њени партнери у Групи седам индустријски најразвијенијих земаља закључили да има смисла слати системе који се већ користе у Украјини, оне којима украјинске снаге већ знају да рукују као што је нпр. оружје из совјетског доба које још увек имају неки партнери НАТО у источноевропским земљама, а заузврат западни партнери би тим земљама помогли слањем савременог наоружања.

После разговора са председником САД Џозефом Бајденом и другим западним лидерима, Шолц је, како наводи АП, рекао: „Сви ми ћемо наставити да подржавамо Украјину, финансијски и војно“.

У разговору са западним савезницима немачки канцелар је нагласио да су произвођачи војне опреме указали да од оружја које је неопходно Украјини могу брзо да испоруче само лака противтенковска и противваздушна борбена средства, пренео је Ројтерс.

„Ми ћемо обезбедити потребан новац за куповину“, рекао је Шолц и додао да је циљ да се ојача украјинска војска тако да може да одбије руске нападе.