in

Сомборски књижевни фестивал у петак и суботу

Сомборски књижевни фестивал покренут је 2016. године и одвија се у организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, а уз подршку Града Сомбора, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, и компаније Gomex.

Фестивал је замишљен као дводневна манифестација током које ће се сомборској публици представити савремени токови домаће књижевности, домети писане речи, њен однос према свету, стварности, друштву и окружењу. Намера Фестивала је представљање актуелне књижевне продукције те су гости релевантна имена из домена поезије, прозе, издаваштва и критике – Радивој Шајтинац, Владимир Копицл, Соња Веселиновић и Дејан Алексић – препозната од стране читалаца, критике и жирија најзначајнијих књижевних награда у земљи и иностранству.

Уз овај примарни аспект Фестивала, шести пут одржан је и конкурс за другу књигу аутора млађих од 35 година који нуди решење за тзв. проблем друге књиге младих писаца. На конкурс је пристигло двадесет и два рукописа, а жири у саставу Тамара Бабић, Бранислав Живановић и Драган Бабић издвојио је рукопис збирке прича Осма Александра Танурџића.

Петак, 13. мај 2022.
18:00 – свечано отварање Фестивала и додела награде на Конкурсу за другу књигу аутора млађих од 35 година Александру Танурџићу
18:15 – разговор и читање: Радивој Шајтинац, Владимир Копицл (разговор води Драган Бабић)
Субота, 14. мај 2022.
18:00 – разговор и читање: Соња Веселиновић, Дејан Алексић (разговор води Тамара Бабић)