in

Шомођи “Почасни грађанин” Суботице; Ивановић, Мурењи и Војнић Хајдук – Марача добитници награде “Про урбе”

Одлуке о изради Измене дела Плана детаљне регулације простора око улице Браће Радића, једне од најлепших улица у Суботици и простора у околини Алеје маршала Тита, односно популарног Радијалца, треба да допринесу томе да се исправе пропусти из претходног периода и да се у што већој мери сачува историјско наслеђе у центру града на северу Војводине.

„Ми смо желели да се та улица заштити одавно и уже градско језгро, да не долази до насумичне, нелогичне градње и градње која битно одступа од архитектонских решења постојећих објеката. Ја мислим да нема ни једног нашег суграђана који се неће са тиме сложити”, објашњава Вељко Војнић, шеф одборничке групе СНС.

„Практично, у ужем смислу, говоримо о улици Браће Радића. Ту је коначно стављена тачка на ово питање, у смислу да ту више не може бити никаквог рушења. То историјско наслеђе, та веома значајна и лепа улица треба да буде сачувана у облику у којем се сада налази”, додаје Јанош Нагел, шеф одборничке групе СВМ.

За разлику од владајуће већине, опозициони одборници сматрају да је изглед центра Суботице потпуно девастиран, и да власт не чини довољно како би сачувала аутентичан изглед центра града.

суботица, градска, скуп, тина

„Погледајте, у самом центру сецесије Суботице, испред позоришта, када ту пролазите, када шетате, наиђете на један коцкасти рекламни пано. Њему ту није место, никада није ни било. Надам се да ће грађани Суботице напокон пробудити тај грађански дух, мултикултуралност и мултиконфесионалност града и да ће доћи до смене ове власти”, каже Мирослав Милојевић, шеф одборничке групе „Покрет грађанске Суботице”.

Одборници су, између осталог, донели и одлуку о додели звања Почасни грађанин и признања Про урбе.

Почасни грађанин Суботице ће, на свечаној седници Скупштине града 1. септембра, постати професор емеритус др Шандор Шомођи, док су овогодишњи добитници награде “Про урбе” проф. др Јосип Ивановић, диригент Маћаш Мурењи и кореограф Мирослав Војнић Хајдук – Марача.