in

Специјална болница за психијатријске болести у Новом Кнежевцу добила нову савремену опрему

Реч је о два нова медицинска апарата, ЕЕГ и ЕМНГ. Они се примењују у дијагностици неуролошких болести.

“ЕЕГ апарат служи за дијагностиковање епилепсије на првом месту и нама неуролозима дијагностички олакшава посао. Што се тиче ЕМНГ апарата, то је апарат који такође служи за дијагностиковање различитих неуролошких ентитета. На првом месту полинеуропатије, то су болести нерава, служи такође у дијагностиковању миопатије, то су болести мишића”, рекла је Др Јована Стијовић, спец. неурологије, Специјална психијатријска болница “Свети Врачеви”, Нови Кнежевац.

“Претходни ЕЕГ апарат који смо имали у Болници, набављен је осамдеет четврте године, тако да је већ била потребна замена, а што се тиче ЕМНГ апарата, он ће први пут да се користи у установи, тако да ћемо увести нову услугу, што ће бити од значаја за пацијенте који су у претходном период због те услуге морали да путују у неке удаљеније центре, или да све прегледе раде приватно”, рекла је Др Рената Миклош, в. д. директора Специјалне болнице за психијатријске болести “Свети Врачеви”, Нови Кнежевац.

Апарати су допремљени у Болницу прошле недеље, ЕЕГ се већ користи у дијагностици, док ће обука за ЕМНГ бити одржана за две недеље, каже докторка Миклош.