in

Spomen ploča u čast Jovana Udickog

Spomen ploča u čast Jovana Udickog

SREMSKA MITROVICA –

U Sremskoj Mitrovici na Žitnom trgu, na kući porodice Udicki, otkrivena je spomen-ploča u čast Jovana Udickog, učitelja, nacionalnog radnika i sokola, jednog od najvažnijih aktera društvenog, kulturnog i političkog života Sremske Mitrovice između dva svetska rata.

Sredstva za njeno postavljanje sakupio je Savez “Srpski Soko”, koji je i postavlja u godini kada se obeležava 160 godina od nastanka sokolskog pokreta.

Spomen ploču su otkrili zamenik gradonačelnice Petar Samardžić i Ružica Španović, koja je i izradila ploču.

Spomen ploča je postavljena na inicijativu Steve Lapčevića, koji se, kroz svoj rad u “Muzeju Srema”, bavi životom i radom Jovana Udickog već duži vremenski period.

Postavljanje spomen ploče na porodičnu kuću Jovana Udickog najviše znači članovima njegove porodice, koji nisu krili emocije.

Građani su, takođe podržali ovu inicijativu, jer je, kako i sami kažu, Jovan Udicki bio veoma značajna ličnost za Sremsku Mitrovicu.

Svečanom činu prisustvovao je i zamenik gradonačelnice Petar Samardžić koji je istakao da Udicki svedoči o tome da je uz jaku volju i trud, sve moguće.

Tokom otvaranja izvedena je i pesma “Sokoli smo”, a autor teksta i muzike je upravo Udicki. Na kraju je Lapčević zaključio da se Jovan Udicki vratio na svoj “Žitni trg” i da ponovo motri na sve Mitrovčane i podseća ih da budu dobri, vredni i pravedni.

Autorska prava RTV / Tekst / Slika / Video /